Mekanisme urus harga petrol diputus minggu depan - Semasa | mStar

Mekanisme urus harga petrol diputus minggu depan

KUALA LUMPUR: Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) akan bermesyuarat Isnin depan bagi memutuskan mekanisme yang lebih sahih dan stabil bagi menentukan harga petrol.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad berkata, majlis tersebut akan mempertimbangkan sama ada akan menetapkan harga lantai minimum atau menetapkan satu sistem apungan harga yang terurus mengikut penurunan harga minyak mentah dunia yang kini mencecah US$50 setong.

"Perkembangan ini adalah di luar jangkaan, harga minyak jatuh dengan begitu nyata. Kita akan berbincang halatuju yang akan kita ambil. Adakah kita akan tetapkan harga lantai atau meneruskan dengan sistem sedia ada di amna kita mengurangkan harga (minyak tempatan) bila harga (minyak mentah dunia) jatuh.

"Jika kita tetapkan harga lantai, berapa rendahkah harganya atau kita akan melaksanakan sistem apungan terurus," katanya kepada media selepas pembukaan Persidangan Kelima Ketua Asean Mengenai Hakmilik Intelek (HIPOC), di sini, semalam.

Pada masa ini, harga petrol disesuaikan sekali dalam masa dua minggu berdasarkan harga pasaran. Harga petrol di pam kini adalah RM2 seliter sementara harga diesel RM1.90 seliter.

Shahrir berkata, majlis itu juga akan melihat kepada 'pro dan kontra' setiap mekanisme, dari segi kelebihan-kelebihan kepada orang ramai secara lebih luas, sumbangan kepada kerajaan simpanan kerajaan dan kesan perkembangan sumber tenaga alternatif.

Dalam perkembangan yang lain, Shahrir berkata, Usul Perdagangan Adil yang kini pada peringkat draf terakhir akan dibentangkan di Parlimen pada Jun depan.

Katanya, usul tersebut adalah untuk menggalakkan amalam perniagaan yang beretika dan sihat selain meletakkan semula rejim harga kawalan yang kini digunakan - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain