Azalina Jangan politikkan papan tanda pelancongan - Semasa | mStar

Azalina Jangan politikkan papan tanda pelancongan

KUALA LUMPUR: Menteri Pelancongan Datuk Seri Azalina Othman Said meminta kerajaan negeri dan Majlis Perbandaran Negerinegeri supaya tidak mempolitikkan perkara berhubung pemasangan papan tanda pelancongan kerana ia adalah di bawah tanggungjawab kementerian itu.

Azalina berkata pemakaian bahasa-bahasa tertentu pada papan tanda pelancongan adalah cara terbaik bagi membolehkan pelancong memahami produk pelancongan tertentu di negara ini.

"Jikalau kita menganggap jalan itu kita letak dalam pelbagai bahasa kononnya dapat menarik pelancong bagi saya itu adalah pemikiran yang begitu cetek, sebab pelancong tidak akan faham apa maksud jalan itu jika diletakkan dalam pelbagai bahasa seperti Jalan Alur dalam Bahasa Cina, India dan Arab.

"Apa yang pelancong mahu ialah kita letakkan papan tanda yang mempunyai pelbagai maklumat, sejarah dan latar belakang sesuatu tempat dalam pelbagai bahasa, sebab pelancong bila dia pergi ke sebuah negara dia nak mengetahui produk apa yang kita tawarkan kepada mereka," katanya menjawab soalan tambahan Sim Tong Him (DAP-Kota Melaka) berhubung mempopularkan jalan-jalan tertentu, dalam pelbagai bahasa, seperti Melaka Jonker Street dan Heeren Street, sebagai satu tapak sejarah. Azalina yang juga Anggota Parlimen Pengerang berkata Kementerian Pelancongan mengakui antara cabaran pelancongan adalah menawarkan produkproduk yang baru supaya pelancong sering berkunjung kembali ke negara ini. "Itu sebab Program Malaysia Rumah Keduaku (MM2H) kemudian diperkembangkan pelancongan perubatan, kemudian juga diperkembangkan secara agresif pendekatan pelancongan eko yang hendak diwujudkan," katanya menjawab soalan tambahan Datuk Shamsul Anuar Nasarah (BN-Lenggong).

Azalina berkata Kementerian Pelancongan mengambil pendekatan mempromosi negara secara agresif memandangkan negaranegara lain turut mengadakan pendekatan yang sama.

"Kita melihat pendekatan yang perlu kita perhebatkan adalah terarah kepada pelancongan eko dan membentuk kemudahan konvensyen dan pameran sebagai pendekatan yang baik," katanya.

Sebelum itu, Azalina berkata antara tarikan yang dikenalpasti dan dipromosikan di Perak adalah seperti Gua Gendang, Gua Badak, Air Terjun Lata Kekabu, Tasik Banding, Tasik Temenggong, Tasik Raban, Muzium Arkeologi Lenggong dan masakan serta makanan ikan pekasam Tasik Raban.

Beliau menjawab soalan Shamsul yang inginkan penjelasan mengenai peruntukan khusus membangun tempattempat tarikan pelancongan berasaskan alam semulajadi dan warisan di Perak seperti daerah Hulu Perak termasuk Lenggong. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Cadangan Mufti Australia ditolak

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain