Fatwa yoga Jakim sedang semak draf keputusan minggu ini - Semasa | mStar

Fatwa yoga Jakim sedang semak draf keputusan minggu ini

PUTRAJAYA: Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan, Prof Datuk Dr Abdul Shukor Husin berkata, draf fatwa berkaitan yoga sedang disemak oleh Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia (Jakim) dan keputusan mengenai fatwa tersebut akan diumumkan dalam minggu ini.

"Jakim sedang meneliti draf mengenainya (fatwa yoga) dan mereka akan mengadakan pertemuan dengan saya sebelum memberitahu media mengenai tarikh pengumuman fatwa itu," kata Dr Shukor dalam sidang media di Seminar Antarabangsa Undang-Undang Perbandingan 2008 di sini, hari ini.

Menurut beliau, selain keputusan mengenai yoga, Majlis Fatwa akan turut mengeluarkan fatwa mengenai perkara lain yang turut dibincangkan dalam perbincangan majlis itu baru-baru ini.

"Keputusan mengenainya (fatwa yoga) sudah dibuat dan akan diumumkan dalam minggu ini," katanya. Ditanya bilakah beliau akan menghantar draf berkenaan kepada Jakim, Abdul Shukor berkata, dia telah menghantar draf berkaitan fatwa itu kepada Jakim untuk disemak pada minggu lalu.

Menurut Shukor, beliau tidak dapat memberi sebarang ulasan mengenai keputusan Majlis Fatwa tentang senaman yoga buat masa ini kerana kenyataannya itu akan disifatkan sebagai fatwa walaupun ia hanyalah pandangan peribadinya berhubung isu tersebut.

"Saya jarang memberi pandangan kerana kadang-kadang pandangan saya disifatkan sebagai fatwa. Walhal fatwa berbeza," ujarnya.

Tegasnya, fatwa hanya sah selepas Majlis Fatwa Negeri mengazetkan sesuatu fatwa itu. Jika tidak ia merupakan pandangan.

"Bukan saya tidak mahu memberi komen mengenainya (fatwa yoga), kerana saya bimbang kenyataan saya akan dianggap fatwa sedangkan ia terletak di bawah bidang kuasa kerajaan negeri sebenarnya.

"Kita hanya menyelaras dan memberikan pandangan. Selepas itu kita perlu mendapatkan pengesahan Majlis Raja-raja (MRR) kerana kami dilantik oleh MRR," katanya.

Yoga menjadi isu hangat awal bulan ini apabila pensyarah dari Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia(UKM), Prof Zakaria Stapa menasihati orang Islam yang mengamalkan senaman yoga supaya menghentikannya kerana bimbang boleh memesongkan akidah.

Menurut Prof Zakaria, yoga yang berasal daripada masyarakat Hindu, menggabungkan unsur keagamaan dan penyembuhan jiwa.

"Mereka mengamalkan yoga kerana percaya boleh menyatukan mereka dengan tuhan," katanya.

Yoga adalah amalan kesihatan yang diperkenalkan sekitar 3,300 Sebelum Masihi, dikatakan dapat membantu melambatkan proses penuaan, mengurangkan risiko diabetes, darah tinggi, lelah dan penyakit berkaitan jantung.

Amalan senaman harian itu kebanyakannya mempunyai pergerakan berdasarkan unsur dalam agama Hindu, manifestasi gerakan, konsentrasi dan posisi tubuh dilakukan sambil membaca mentera.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain