Muthupalaniappan sah tawar diri cabar Samy Vellu - Semasa | mStar

Muthupalaniappan sah tawar diri cabar Samy Vellu

KUALA LUMPUR: Semalam beliau mengumumkan sedang mengkaji hasrat akar umbi. Hari ini bekas Naib Presiden MIC, Datuk M. Muthupalaniappan menawar diri untuk bertanding jawatan presiden MIC, menentang penyandangnya Datuk Seri S. Samy Vellu.

Muthupalaniappan, 68, yang juga seorang peguam, kali pertama dipilih ke jawatankuasa kerja pusat pada 1979.

Pada tahun yang sama beliau dilantik ketua MIC Negeri Sembilan, dan ketua Pemuda parti.

Beliau dilantik Senator pada 1980 dan pada 1982 Muthupalaniappan memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri Si Rusa dan dilantik sebagai exco kerajaan negeri Negeri Sembilan.

Beliau berkata, sejak mengumumkan beliau memikirkan untuk bertanding jawatan tertinggi MIC itu semalam, Muthupalaniappan berkata beliau dihujani panggilan telefon daripada anggota dan pemimpin kanan MIC menyatakan sokongan mereka, memberi galakan untuknya bertanding jawatan presiden parti.

"Selepas menerima maklum balas yang menggalakkan daripada pemimpin peringkat akar umbi, saya memutuskan untuk bertanding jawatan presiden," katanya kepada Bernama.

Muthupalaniappan, yang pada suatu ketika adalah sekutu Samy Vellu, berharap pemilihan presiden akan dikendalikan dalam suasana yang adil, telus dan bersih.

Menjelang Mac, parti masyarakat India yang terbesar di negara ini akan mengadakan pemilihan presiden, manakala pemilihan untuk timbalan presiden, tiga naib presiden dan 23 anggota jawatankuasa kerja pusat (CWC) akan diadakan pada September.

Samy Vellu, yang menerajui MIC sejak 1979, telah mengumumkan akan mempertahankan jawatan tertinggi parti itu dan pada awalnya dijangka akan memenangi jawatan itu tanpa bertanding.

Bagaimanapun, cubaan Muthupalaniappan menawar diri untuk bertanding jawatan tertinggi parti itu dilihat sebagai akan merosakkan jangkaan itu, jika beliau berjaya mendapat pencalonan daripada 50 cawangan.

Perlembagaan parti menetapkan calon presiden perlu mendapat sekurang-kurangnya 50 pencalonan dari cawangan sebelum dibenar bertanding jawatan tertinggi parti itu.

Setiap pencalonan mesti dicadang oleh seorang pemegang jawatan cawangan dan disokong lima pemegang jawatan yang lain.

Pemegang jawatan cawangan akan mengundi bagi memilih presiden MIC, tidak seperti jawatan lain yang akan diputus oleh kirakira 1,500 perwakilan ke perhimpunan agung parti.

"Saya harap pemilihan akan dijalankan dalan suasana yang sihat tanpa ada tekanan terhadap pemimpin cawangan. Proses pemilihan sebaiknya dikendalikan oleh jawatankuasa yang tidak berat sebelah. Keduadua pihak mesti diberi keadilan," kata Muthupalaniappan.

Beliau berkata, undang-undang kecil pemilihan presiden menyatakan pengiraan undi untuk pemilihan presiden dikendalikan di peringkat bahagian dan klausa itu perlu dipinda.

"Undi sepatutnya rahsia. Jika bahagian mempunyai jumlah cawangan yang terhad, undi tidak lagi rahsia.

"Orang ramai akan tahu cawangan mana mengundi siapa. Saya cadangkan pengiraan undi dibuat di peringkat negeri dan bukannya peringkat bahagian," katanya.

Katanya, beliau berharap pemilihan dijalankan dalam suasana yang sihat bagi menunjukkan MIC adalah telus.

"Saya berjanji untuk memawa perubahan kepada parti dan masyarakat keseluruhannya. Saya percaya kunci kejayaan masyarakat India di negara ini ialah perpaduan dan ini akan menjadi tema saya," kata Muthupalaniappan yang lebih dikenali sebagai Muthu di kalangan anggota parti.

Muthupalaniappan bertanding jawatan naib presiden parti pada 1987 dan 1991 tetapi tewas keduaduanya. Beliau yang menang jawatan itu pada 1997, bagaimanapun gagal mempertahankannya pada pemilihan parti 2000 dan 2006. BERNAMA

Artikel Sebelum

Minuman keras tanpa cukai dirampas

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain