Caj ceramah MOSTI peroleh maklumat Muszaphar temui lagi esok - Semasa | mStar

Caj ceramah MOSTI peroleh maklumat Muszaphar temui lagi esok

[DIKEMAS KINI] PETALING JAYA: Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi hari ini mengadakan pertemuan dengan Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor bagi menyiasat dakwaan bahawa angkasawan negara itu menerima bayaran siri ceramah mencecah RM8,000 sejam.

Menurut Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Fadillah Yusof, pertemuan hari ini - yang pertama sejak isu itu muncul, menjurus kepada proses mengumpul fakta berkaitan isu tersebut.

"Saya tidak boleh menyatakan secara terperinci kerana bimbang ia akan mengganggu siasatan kami. Pertemuan hari ini lebih terarah kepada proses mengumpul fakta-fakta terhadap kes ini,” katanya kepada mStar Online hari ini.

Difahamkan pertemuan itu berlangsung kira-kira dua jam di bangunan Parlimen pagi tadi.

Jelasnya, dalam perbincangan hari ini pihak kementerian mendengar sendiri kenyataan daripada angkasawan negara terbabit berhubung tuduhan ke atasnya.

"Esok kami akan ada satu lagi pertemuan dengan beliau (Sheikh Muszaphar). Selepas itu saya akan siapkan laporan berhubung isu ini," katanya.

Tambah beliau, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Maximus Ongkili akan membuat kenyataan rasmi berhubung isu tersebut setelah laporan kes itu siap sepenuhnya.

Ditanya apa perkara yang dibincangkan dalam mesyuarat tersebut, Fadillah berkata:

"Kami sekadar berbincang, semuanya tertumpu kepada tuduhan ke atas beliau (Sheikh Muszaphar)."

Sabtu lalu, Sheikh Muszapar menafikan dakwaan beliau mengenakan bayaran sehingga RM8,000 sejam untuk berceramah dan telah mengumpulkan RM1.2 juta hasil siri ceramah sejak setahun lalu.

Angkasawan pertama negara itu juga menafikan telah mengadakan ceramah membabitkan 150 korporat setakat ini.

Tegas Sheikh Muszaphar, dakwaan bahawa beliau menerima beribu-ribu ringgit bagi setiap ceramah adalah tidak benar.

Dalam pada itu, Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pula berkata, beliau belum lagi menerima sebarang maklumat mengenai dakwaan terhadap Sheikh Muszaphar.

"Perkara itu masih disiasat. Tetapi beliau telah menyatakan bahawa tiada perkara seumpama itu," kata Abdullah selepas mempengerusikan Yayasan Inovasi Malaysia di bangunan Parlimen.

BERITA TERDAHULU:

Caj ceramah RM8,000; MOSTI temui Angkasawan Negara hari ini

PETALING JAYA: Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) dan angkasawan pertama negara, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor dijadual mengadakan pertemuan hari ini untuk menyelesaikan isu berkaitan bayaran siri ceramah, yang didakwa mencecah RM8,000 sejam.

Ketika dihubungi, Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Fadillah Yusof enggan mengulas lanjut mengenai isu tersebut tetapi berkata:

"Saya hanya akan memberi kenyataan berhubung isu ini esok selepas pertemuan dengan dia (Sheikh Muszaphar)."

Ditanya sejauh mana kebenaran komen ayah angkasawan terbabit, Datuk Sheikh Mustapha Shukor yang mengatakan anaknya tidak diberi layanan yang baik oleh kerajaan dan kementerian terbabit, Fadillah berkata:

"Kita perlu berbincang dengan dia (Sheikh Muszaphar). Kita perlu dengar dari pihaknya, saya tak mahu ulas lanjut mengenainya. Kita tunggu esok."

Jelas beliau, kementeriannya perlu menjalankan siasatan dan mengkaji kesahihan maklumat dalam berita yang disiarkan dalam media.

"Kita tidak boleh mempercayai berita tersebut kecuali jika mereka punya bukti kukuh mengenai perkara ini," katanya.

Tambah beliau, sehingga kini pihak kementerian masih belum menerima apa-apa laporan mengenainya.

Kelmarin, Sheikh Muszapar menafikan dakwaan beliau mengenakan bayaran sehingga RM8,000 sejam untuk berceramah dan telah mengumpulkan RM1.2 juta hasil siri ceramah sejak setahun lalu.

Angkasawan pertama negara itu juga menafikan telah mengadakan ceramah membabitkan 150 korporat setakat ini.

Tegas Sheikh Muszaphar, dakwaan bahawa beliau menerima beribu-ribu ringgit bagi setiap ceramah adalah tidak benar.

Sementara itu, ayah angkasawan terbabit, Sheikh Mustapha turut menafikan perkara tersebut berkata anaknya itu tidak diberi layanan yang baik.

Jelas Mustapha, anaknya itu hanya menerima gaji RM5,000 sebulan dan sebuah kereta daripada kerjaan manakala perbelanjaan lain seperti pemandu peribadi dan pengawal peribadi dibayar oleh angkasawan negara itu dengan pembiayaannya sendiri.

Artikel Sebelum

Bekas Naib Presiden mahu cabar Samy Vellu

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain