Timbalan Presiden: Saingan 3 penjuru, Muhammad juga layak

TIGA calon jawatan Timbalan Presiden (dari kiri) Muhyiddin Yassin, Muhammad Muhd. Taib dan Ali Rustam.
TIGA calon jawatan Timbalan Presiden (dari kiri) Muhyiddin Yassin, Muhammad Muhd. Taib dan Ali Rustam.
TIGA calon jawatan Timbalan Presiden (dari kiri) Muhyiddin Yassin, Muhammad Muhd. Taib dan Ali Rustam.

[DIKEMAS KINI] PETALING JAYA: Bekas Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib turut berjaya melayakkan diri untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden pada pemilihan parti kali ini.

Dengan perkembangan tersebut, jawatan tersebut bakal menyaksikan pertandingan tiga penjuru.

Malah persaingan tersebut dijangka paling sengit selepas pemilihan jawatan Timbalan Presiden tahun 1987 - yang menyaksikan saingan antara Allahyarham Tun Gafar Baba dan Tun Musa Hitam.

NASIHAT ABDULLAH

Bagaimanapun Presiden Umno, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berharap penyokong tiga calon Timbalan Presiden akan bersatu dan kembali bekerjasama selepas pemilihan pucuk pimpinan parti itu selesai pada Mac depan.

Katanya, pertandingan dalam parti itu telah mewujudkan tiga kumpulan penyokong dan ia boleh menyebabkan perpecahan.

Bagaimanapun, Perdana Menteri berharap ia bersifat sementara dan penyokong mereka kembali bersatu selepas pemilihan itu nanti.

"Itu adalah kehendak ahli Umno dan ini bermakna ketigatiga calon itu perlu bertanding," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Perwakilan Umno Bahagian Kepala Batas hari ini.

Muhammad yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor dan Ketua Penerangan Umno pusat memperoleh tiket melepasi had kelayakan tengah hari ini.

Setakat semalam beliau memperoleh 36 pencalonan.

REAKSI MUHAMMAD

Ketika dihubungi mStar Online sebentar tadi, Muhammad, 63, yang juga anggota Kabinet pusat menyifatkan ia sebagai peluang bagi ahli-ahli akar umbi membuat pemilihan dan penilaian untuk memilih Timbalan Presiden yang dapat membantu Presiden mengetuai parti.

"Saya mengucapkan terima kasih kepada bahagian dan perwakilan yang mencalonkan saya dan juga mereka bahagian yang tidak mencalonkan.

"Apa pun ini membolehkan wakil-wakil akar umbi membuat pemilihan dan penilaian," kata beliau sambil mengulangi akan tetap bertanding jawatan tersebut.

Jelas beliau, kejayaan memperoleh pencalonan mencukupi menandakan kerusi Timbalan Presiden akan menyaksikan pertandingan tiga penjuru dengan para perwakilan akan mempertimbangkan kualiti yang diperlukan untuk menyandang kerusi itu, sekali gus membantu Presiden parti kelak.

Semalam Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam, 59, melayakkan diri.

Tan Sri Muhyiddin Yassin, 61, telah muncul orang pertama melayakkan diri menyaingi kerusi itu yang dikosongkan oleh Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak.

BERKECUALI

Najib telah pun memenangi jawatan Presiden tanpa cabaran Ahad lalu.

Bahagian Pekan diketuai Najib dan Kepala Batas dipimpin tidak mencalonkan sesiapa untuk jawatan Majlis Tertinggi.

Ali dan Muhyiddin merupakan Naib Presiden semasa.

Muhammad pernah memegang jawatan Naib Presiden selama dua penggal dengan kali pertama dipilih pada 1993. Beliau juga merupakan bekas Menteri Besar Selangor.

Hari ini beliau turut mempertahankan jawatannya sebagai Ketua Umno Bahagian Kelana Jaya.

Ketika ditemui wartawan selepas merasmikan persidangan bahagiannya, Muhammad turut menyatakan kesediaan beliau untuk bekerja keras dengan turun padang dan menemui anggota di peringkat akar umbi demi memastikan Umno kukuh bukan sahaja di bandar malah juga di kampung.

Muhammad yakin bahawa usahanya itu sedikit sebanyak dapat membantu pemimpin negara memimpin dengan lebih efektif.

Ketika mengulas mengenai jumlah pencalonan yang paling rendah diperolehinya berbanding dua calon lain iaitu Muhyiddin dan Ali, beliau berkata, kadang kala pencalonan itu dipengaruhi faktor tertentu dan ketua bahagian Umno itu sendiri.

Namun begitu, Muhammad berkata, perwakilan mempunyai citarasa sendiri dan inilah yang akan menentukan pemilihan pada Mac kelak.

BERITA TERDAHULU:

PETALING JAYA: Bekas Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib berupaya memperoleh tiket untuk muncul sebagai pemimpin ketiga layak bertanding jawatan Timbalan Presiden?

Ia bakal diketahui dalam beberapa jam lagi dengan peringkat terakhir bahagian mengadakan persidangan perwakilan hari ini.

Jika Muhammad layak, yang berulang kali telah menyatakan bahawa akan tetap bertanding jawatan Timbalan Presiden jika dicalonkan, bermakna kerusi itu akan menjadi rebutan tiga penjuru.

Ketika dihubungi mStar Online malam tadi, Muhammad yang juga Ketua Penerangan Umno yakin tetapi menyerahkan kepada bahagian untuk membuat keputusan.

"Saya memerlukan tiga lagi pencalonan, kita tengok esok," kata beliau.

Semalam Ketua Menteri Melaka yang juga Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Ali Rustam - pemimpin kedua yang berjaya melepasi garisan kelayakan untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden Umno.

Berdasarkan perkembangan petang semalam, beliau telah memperoleh tujuh pencalonan hari ini, sekali gus melepasi had minimum.

Setakat ini kedua-dua Naib Presiden - Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ali - telah memperoleh tiket untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden yang dikosongkan oleh Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak.

Muhyiddin memperoleh 84 pencalonan, Ali (41) dan Muhammad pula 36.

Dalam pada itu, ketika dihubungi mStar Online sebentar tadi, Ali berkata, apa yang dicapai hari ini merupakan cabaran fasa pertama dan menjangkakan peringkat seterusnya lebih mencabar lagi.

"Saya melihat fasa akan datang lebih mencabar," katanya.

Beliau sekali lagi mengesahkan akan bertanding jawatan Timbalan Presiden.

"Saya mengucapkan terima kasih kepada bahagian-bahagian yang telah mencalonkan saya," kata beliau.

Seorang bakal calon perlu memperoleh 39 pencalonan untuk layak bertanding jawatan Timbalan Presiden.

Bahagian yang mencalonkan Ali hari ini ialah Ketereh, Tumpat, Kubang Kerian, Pasir Salak, Kuala Nerus, Pendang, Sungai Petani dan Sandakan.

Mohd Ali, 59, yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Melaka dilahirkan di Kampung Bukit Katil, Melaka dan mendapat pendidikan awal dari Sekolah Rendah Kebangsaan Bukit Katil (1956 1960) sebelum berpindah ke Sekolah Rendah Kebangsaan Semabok, Melaka pada 1961.

Beliau kemudiannya melanjutkan pelajaran ke Sekolah Tinggi Melaka.

Bapa kepada tiga orang anak itu memiliki Ijazah Sarjana Muda bidang Sains Sosial (Pembangunan Ekonomi), daripada Universiti Sains Malaysia (USM) pada tahun 1984-1986. Jawatan Timbalan Presiden Umno akan menyaksikan pertandingan selepas 21 tahun, kerana selama ini jawatan presiden dan timbalan presiden tidak dipertandingkan dengan restu majlis tertinggi parti.

Jawatan nombor dua Umno menyaksikan pertandingan terakhir pada 1987, apabila Allahyarham Tun Abdul Ghafar Baba memenangi jawatan itu dengan kelebihan 40 undi mangalahkan penyandang Tun Musa Hitam ketika itu.

BERITA TERDAHULU:

Saingan Timbalan Presiden fokus hari ini, Pekan penentu sokongan Najib

PETALING JAYA: Tinggal 49 bahagian lagi mengadakan persidangan perwakilan masing-masing menjelang tengah malam esok, tumpuan beralih kepada jawatan Timbalan Presiden dan Naib Presiden.

Selepas Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak memenangi jawatan Presiden Ahad lalu tanpa cabaran, fokus semasa ialah sama ada Datuk Seri Mohd. Ali Rustam dan Tan Sri Muhammad Muhd. Taib akan memperoleh pencalonan minimum untuk layak bertanding jawatan Timbalan Presiden.

Salah seorang Naib Presiden, Tan Sri Muhyiddin Yassin sudah pun melayakkan diri untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden dua minggu lalu.

Muhyiddin kini menguasai 79 pencalonan.

Jawatan itu memerlukan minimum 39 pencalonan.

Bagi membolehkan Muhyiddin menang tanpa bertanding, rekod yang dicapai Najib pada Ahad lalu, beliau memerlukan 43 lagi pencalonan.

Ali, Ketua Menteri Melaka dan Muhammad yang juga Ketua Penerangan Umno dan anggota Kabinet masing-masing telah memperoleh 32 dan 30 pencalonan.

Ali dan Muhammad masing-masing merupakan Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri Melaka dan Selangor.

Pemimpin keempat dicalonkan bagi jawatan itu ialah Datuk Shahrir Abdul Samad, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

Beliau yang sebelum ini pernah melahirkan hasrat untuk tidak merebut sebarang jawatan tertinggi parti hanya memperoleh satu pencalonan setakat ini.

Hari ini 26 bahagian dijadual mengadakan persidangan masing-masing.

Ali memerlukan tujuh pencalonan lagi manakala Muhammad perlu memperoleh sembilan.

Kedua-dua Ali dan Muhammad sebelum ini berulang kali menegaskan tidak akan menarik balik tawaran untuk bertanding jawatan tersebut.

Satu lagi bahagian yang menarik untuk diperhatikan ialah Pekan yang diketuai oleh Najib.

Sokongan bahagian itu dilihat sebagai satu pengesahan kepada calon kerusi Timbalan Presiden.

Esok Bahagian Kepala Batas, yang diketuai Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, akan mengadakan persidangan perwakilan.

Abdullah tidak mempertahankan jawatan Presiden.

Melalui sistem kuota, calon presiden memerlukan 30 peratus atau 58 pencalonan (daripada 191 bahagian Umno kini), timbalan presiden (20 peratus atau 39 pencalonan), naib presiden (10 peratus atau 19 pencalonan dan majlis tertinggi (5 peratus atau 10 pencalonan).

Dalam pada itu, bagi kerusi Naib Presiden tiga calon 'utama' iaitu Datuk Seri Dr. Jamaluddin Jarjis, Datuk Seri Dr. Rais Yatim dan Tan Sri Rahim Thamby Chik terus memburu pencalonan minimum daripada bahagian-bahagian yang bersidang hari ini dan esok.

Setakat semalam Jamaluddin sudah mengumpulkan 18 pencalonan, kurang dua untuk melayakkan diri bertanding jawatan tersebut, Rais memerlukan lima lagi manakala Rahim pula perlu mencari 10 pencalonan tambahan.

Enam calon sudah pun memperoleh pencalonan mencukupi untuk jawatan Naib Presiden.

Mereka terdiri daripada Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein (115), Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi (83), Datuk Seri Mohd Shafie Apdal (64), Datuk Seri Mohd Khaled Nordin (61), Datuk Seri Syed Hamid Albar (24) dan Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad (21).

Artikel Sebelum

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain