Syed Hamid Pembelian 21 helikopter PDRM juga ditangguh - Semasa | mStar

Syed Hamid Pembelian 21 helikopter PDRM juga ditangguh

PETALING JAYA: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar berkata, keputusan kerajaan untuk menunda pembelian 21 helikopter bagi kegunaan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dibuat kira-kira tiga minggu lalu bagi membolehkan peruntukan yang ada untuk tujuan itu digunakan untuk projek-projek yang memberi kesan langsung.

Syed Hamid berkata, cadangan pembelian itu sudah pun berada di peringkat dasar dan diluluskan Kabinet di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) dan kini telah ditunda di bawah RMK-10.

Beliau berkata, jika sekalipun kerajaan membuat keputusan untuk menempah helikopter tersebut pada masa ini dan membuat bayaran pendahuluan sebagai tanda pembelian, pembayaran penuh tetap akan dibuat di bawah RMK-10 kerana pembinaan helikopter tersebut mengambil masa dua tahun.

"Justeru, lebih baiklah duit itu (di bawah RMK-9) kita gunakan untuk projek-projek yang memberi kesan langsung," katanya ketika dihubungi mStar Online.

Syed Hamid berkata, ketika mengambil alih Kementerian Dalam Negeri pada Mac lalu, pihaknya telah melihat keperluan untuk membeli 21 helikopter terbabit.

"Bila ada keperluan (membeli helikopter), kita mesti dapatkan harga yang terbaik dan kita bercadang untuk membelinya menerusi tender terbuka.

"Kita tahu tidak banyak syarikat yang membina helikopter mengikut spesifikasi yang kita mahukan ini. Jika kita lakukan tender terbuka nanti, kita akan lihat pakej yang terbaik," katanya.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang dalam blognya semalam berkata Dewan Rakyat lewat kelmarin dimaklumkan bahawa pembelian tersebut ditangguhkan.

Pada 12 Ogos lalu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata, PDRM akan menambah 21 helikopter bagi meningkatkan kecekapan operasinya terutama di dalam mengawasi perairan negara.

Selasa lalu, kerajaan telah memutuskan untuk menangguhkan pembelian 12 Eurocopter EC-725, yang diumumkan awal bulan lalu bagi menggantikan Nuri, ekoran kesan krisis kewangan yang dihadapi negara.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain