Malaysia tidak amal kewartawan cheque book - Semasa | mStar

Malaysia tidak amal kewartawan cheque book

KUALA LUMPUR Majlis Media Negara, yang masih pada peringkat perancangan, akan menjadi pihak ketiga yang neutral bagi mengawal media dan melindungi orang ramai daripada laporan yang berat sebelah dan tidak bertanggungjawab.

Menteri Penerangan, Datuk Ahmad Shabery Cheek berkata, walaupun beliau mengalu-alukan peraturan yang kurang terhadap media, media masih memerlukan badan pentadbir bagi memastikan laporan yang bertanggungjawab dan seperti Majlis Peguam, majlis media itu adalah alat terbaik.

"Sekiranya kita ada Majlis Media Negara sebagaimana yang dikehendaki, sudah tentu orang ramai termasuk kerajaan, termasuk media mendapat keadilan daripada kemungkinan diserang, difitnah dan dilakukan secara tidak adil daripada media.

"Ia mampu memberi panduan untuk media patuhi etika-etika media tersendiri.

"Sekarang ini orang katakan kalau media kata jangan cakap tentang hal-hal perkauman orang kata itu arahan kerajaan.

"Sekarang biarkan media mengawal diri mereka sendiri," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hari Maklumat Sedunia dan Forum mengenai Trend dan Masa Depan Media Massa Malaysia di Universiti Malaya di sini hari ini.

Ditanya sama ada Majlis Media Negara akan melengkapkan atau menggantikan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan, Ahmad Shabery berkata, beliau bukanlah orang yang sesuai untuk mengulas mengenainya kerana peraturan seperti itu bukan di bawah portfolio beliau.

Katanya, walaupun negara dikatakan memiliki kekurangan dalam kebebasan bersuara dan kebebasan media, Malaysia tidak mengamalkan kewartawan 'cheque book' atau 'envelope'.

"Terdapat negara membangun yang akhbarnya bebas tetapi dalam Transparency International, negara tersebut mempunyai korupsi yang tinggi.

"Media yang sepatutnya 'chec' (memeriksa) kerajaan daripada melakukan korupsi, juga mengamalkannya.

"Orang-orang yang ingin popular beri envelop (sampul surat berisi wang) kepada wartawan, editor untuk mendapat tempat lebih dalam akhbar. Dalam konteks ini, kerajaan itu sendiri bertambah korup kerana media itu juga korup," katanya.

Ahmad Shabery berkata di Malaysia, trend itu tidak pernah didengar. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain