Anak Keng Yaik Ketua Pemuda Gerakan - Semasa | mStar

Anak Keng Yaik Ketua Pemuda Gerakan

KUALA LUMPUR: Lim Si Pin berjaya memenangi jawatan Ketua Pemuda Gerakan dengan mendapat 242 undi.

Lim menewaskan pencabarnya Chai Tek Loong yang mendapat 105 undi dan Tan Keng Liang yang memperoleh 115 undi.

Keputusan pemilihan Pemuda Gerakan itu diumumkan pada Persidangan Perwakilan Pemuda, yang berlangsung di ibu pejabat parti di Menara PGRM, di sini hari ini.

Jumlah yang mengundi ialah sebanyak 466 dengan tujuh undi rosak.

Lim merupakan juga merupakan anak kepada bekas Presiden Gerakan, Tun Dr. Lim Keng Yaik.

Sementara itu, bagi jawatan Timbalan Ketua Pemuda, gandingan Lim, Paul Yong Yoon Kong tewas kepada Oh Tong Keong. Yong memperoleh 188 undi berbanding Oh yang mendapat 274 undi.

Bagi tiga jawatan naib ketua pemuda pula, Liang Teck Meng mendapat undi paling tinggi iaitu 408 undi diikuti Vincent Hooi WyHon (371 undi) dan David Ang Chin Tat (226 undi).

Dua lagi calon yang tewas ialah S. Vijaya Kumar, yang menerima 201 undi dan Stephen Doss yang mendapat 141 undi.

Terdapat 28 calon bertanding bagi mengisi 18 tempat dalam Ahli Jawatankuasa (AJK) Pusat Pemuda Gerakan.

Mereka yang dipilih ialah Tan Kok Seng, Hng Chee Wey, Alex Ong Yeok Leng, Jack Cheow Woon San, Khor Hock Peng, A.Kuhan, Lau Hoi Keong, Chong Chee Yen, Cheah Chee Kuan dan Ou Kwee Hua.

Yang lain termasuk Khoo Kha Shin, Ong Teng Boon, Dr Dominic Lau Hoe Chai, Ong Boon Hong, Tan Keit Hock, Chia Gim Tiong, Chang Shui Kiong dan Yap Chen Heng.

Jumlah mereka yang layak mengundi adalah 1039 namun hanya 466 sahaja yang mengundi dengan peratusan 44.85 peratus.

Lim ketika ditemui berkata beliau bersedia untuk bekerjasama dengan semua pihak bagi memperkuatkan parti.

"Saya mahu Pemuda Gerakan menjadi organisasi pemuda pertama di negara ini yang mendapat ISO 9001. Itu adalah cara untuk menguatkan parti kita," kata Lim yang berhasrat untuk melakukan perubahan dalam tempoh tiga tahun.

Tambahnya lagi, beliau juga bercadang untuk menubuhkan Persatuan Anak Malaysia bagi menarik minat golongan muda.

"Melalui persatuan ini kita sediakan platform untuk mereka duduk, mengadakan perbincangan dan berdialog mengenai isu politik semasa," katanya.

Dalam pada itu, bagi jawatan Timbalan Ketua Wanita Gerakan telah dimenangi oleh Ketua Wanita Pulau Pinang, Ng Siew Lai dengan 276 undi menewaskan Ketua Wanita Gerakan Cawangan Jalan Reko, Kajang,Ong Kin Suan yang mendapat 133 undi.

Sementara itu, tiga jawatan naib ketua wanita yang sebelum ini ditandingi oleh empat orang telah dimenangi tanpa bertanding apabila Ketua Wanita Kedah, Eng Gaik Hong menarik diri.

Ini membuka peluang kepada Ketua Wanita Negeri Sembilan, Chin Nyuk Chin; Ketua Wanita Melaka, Yong Fuei Moy dan Ketua Wanita Selangor; Azmar Md Ilias mengisi jawatan tersebut.

Hal yang sama turut disaksikan bagi jawatan AJK apabila Ung Lee Wang iaitu salah seorang daripada 19 calon untuk mengisi 18 jawatan tersebut menarik diri.

Bagi jawatan AJK Wanita Pusat, 18 jawatan tersebut dimenangi tanpa bertanding iaitu Wong Chien Yue, Ko Sok Ten, Leong Ku Yoke, Jayanthi Devi Balaguru, Ngo Kim Hua, Tai Mun, Phuah Lai Wan dan Paramissury Arumugam

Yang lain termasuk Choo King Lan, Chong Yen Nee, Chia Ting Ting, Chin Yoke Lee, Tien Lee Lian, Rowena Yam, Soh Hoon Lee, Choo Yu Fong, The Siew Eyen dan Diane Tricia Douglas.

Menurut Ketuanya, Datuk Tan Lian Hoe, pengunduran oleh kedua-dua ahlinya itu adalah secara sukarela yang bertujuan untuk penyatuan parti.

“Eng menghubungi saya sehari selepas penamaan calon dan menyatakan yang beliau mahu berundur untuk penyatuan parti.

“Sementara itu, Ung juga menarik diri atas sebab yang sama demi menjaga imej wanita kerana jika 19 yang bertanding (untuk 18 jawatan), seorang pasti akan tewas,” katanya.

Katanya, pihaknya tidak pernah memaksa setiap ahli yang mahu bertanding menarik diri.

Artikel Sebelum

Abdullah tidak menyesal serah kuasa awal

Artikel Berikut

Asharuddin tewas tapi tidak lemah semangat

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.