Khairy harap pengunduran Abdullah tidak jejas peluangnya rebut jawatan Ketua Pemuda - Semasa | mStar

Khairy harap pengunduran Abdullah tidak jejas peluangnya rebut jawatan Ketua Pemuda

PETALING JAYA: Timbalan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin berharap pengunduran Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang juga bapa mertuanya daripada jawatan Presiden parti Mac ini tidak akan memberi kesan kepada peluangnya untuk merebut jawatan Ketua Pemuda.

"Kita tengok dulu (kesan). Saya harap tidak ada sebab saya bertanding atas kekuatan diri, bukan atas kekuatan Perdana Menteri," katanya ketika di majlis perasmian Institut Pengajian Kemajuan Islam yang dirasmikan Perdana Menteri, di sini, hari ini.

Khairy berkata, pengunduran Abdullah menunjukkan beliau meletakkan kepentingan parti melebihi dirinya dan ia perlu dilihat sebagai pengorbanan untuk penyatuan parti serta sesuatu yang perlu disyukuri.

Katanya, pertukaran kepimpinan sahaja tidak boleh menyelesaikan masalah sebaliknya pembaharuan yang dibawa Abdullah perlu diteruskan.

"Jika kita tidak lakukan pembaharuan yang beliau (Abdullah) mulakan, kita tidak akan mendapat semula sokongan yang hilang.

"Sebab kita kalah dalam pilihan raya (umum) lepas bukan kerana kepimpinan tetapi kerana kita tidak memenuhi janji pada (pilihan raya umum) 2004.

"Ia bukan hanya kepimpinan. Ia sebenarnya komitmen kita untuk berubah.

"Jika kita tidak lakukan apa yang Pak Lah bawa pada 2004 dan tidak melihatnya pada beberapa tahun yang akan datang, ia akan menjadi kelam kabut dan itulah isu yang sebenar," katanya.

Beliau mengakui perubahan dalam kepimpinan akan membawa momentum baru kepada Umno tetapi akhirnya, ia perlu seiring dengan perubahan yang dimulakan Abdullah.

Ditanya sama ada beliau sedih dengan pengunduran Abdullah, Khairy berkata, setiap perubahan kepimpinan akan membawa kesedihan lebih-lebih lagi kepada ahli parti yang terlibat.

"Bagaimanapun, Perdana Menteri telah mengambil keputuan untuk berundur atas sebab-sebab tertentu dan mengutamakan kepentingan parti.

"Kita menerimanya dengan sepenuh hati tapi seperti yang saya katakan sebelum ini, saya akan lebih sedih jika pembaharuan itu tidak diteruskan.

"Jika kita teruskan dengan pembaharuan tersebut termasuk cara mentadbir kerajaan dan perlakuan kita, saya rasa, kita dapat mengurangkan rasa kehilangan Pak Lah sebagai Perdana Menteri," katanya.

Ketika ditanya mengenai dakwaan terhadap dirinya yang membawa antara sebab pengunduran Abdullah, Khairy berkata, kepimpinan parti telah menjadi mangsa kejahatan dan tentunya akan mengheret beberapa individu untuk terlibat.

"Ia adalah satu persepsi negatif yang sengaja dilakukan oleh orang-orang tertentu," katanya.

Artikel Sebelum

Ketua Bahagian MIC bantu pembangkang dipecat

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel