Muhyiddin sifatkan pandangan Shahidan dan Adnan satu yang signifikan - Semasa | mStar

Muhyiddin sifatkan pandangan Shahidan dan Adnan satu yang signifikan

KUALA LUMPUR: Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan pandangan pemimpin parti berkenaan terlalu ramai ingin merebut jawatan parti itu sebagai satu padangan yang signifikan dan perlu diberi perhatian.

"Melihat kepada respons daripada beberapa pihak yang menawarkan diri untuk merebut jawatan-jawatan tertinggi dalam parti, ramai menyatakan apakah ini menunjukkan Umno berada dalam keadaan sudah teruk sehingga seakan-akan tiada pemimpin lagi," katanya selepas mempengerusikan Mesyuarat ke-14 jawatakuasa bersama Malaysia-Australia di sini hari ini.

Muhyiddin yang juga Menteri Perdagangan dan Industri Antarabangsa berkata calon-calon yang menawarkan diri sepatutnya perlu memikirkan tujuan dan matlamat sebenar mereka mahu bertanding mana-mana jawatan tertinggi dalam parti itu.

"Mereka yang nak bertanding kena fikir baik-baiklah. Kita tak sekat.Demokrasi memang diamalkan tapi siapa yang nak bertanding, kena fikir betul-betul apa tujuan dan matlamat dia bertanding," katanya.

Ditanya apakah pertandingan tersebut akan menjejaskan parti, Muhyiddin berkata:

“Mungkin saya di pihak yang ada kepentingan. Tapi bagi saya pandangan-pandangan tersebut perlu diambil kira.”

Semalam Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pahan,g Datuk Seri Adnan Yaakob menyifatkan tindakan ramai calon menawarkan diri bertanding jawatan tertinggi parti akan memberi imej buruk kepada Umno kerana parti itu digambarkan seolah-olah menjadi tempat untuk memperjuangkan kepentingan peribadi.

Sementara itu, Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perlis Datuk Seri Shahidan Kassim pula berpendapat jawatan Timbalan dan Naib Presiden Umno akan menjadi rendah kedudukan dan martabatnya apabila ramai ingin merebut jawatan tersebut terutamanya calon yang kurang berwibawa bertanding jawatan berkenaan.

Antara yang menawarkan diri bertanding jawatan Timbalan Presiden Umno ialah, Naib Presiden, datuk Seri Mohd Ali Rustam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Zahid Hamidi dan Ketua Umno Bahagian Pulai, Datuk Nur Jazlan Mohamed.

Sementara itu bagi jawatan Naib Presiden pula menjadi rebutan ahli Majlus Tertinggi (MT) Umno, Datuk Seri Syed Hamid Albar, bekas Naib Presiden, Tan Sri Mohd Isa Samad, Ketua Pergerakan Pemuda Umno, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Rahim Thamby Chik dan Shahidan sendiri.

Artikel Sebelum

Mufti Perlis Penyokong Anwar jangan taksub

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain