Muhyiddin sifatkan pandangan Shahidan dan Adnan satu yang signifikan

KUALA LUMPUR: Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan pandangan pemimpin parti berkenaan terlalu ramai ingin merebut jawatan parti itu sebagai satu padangan yang signifikan dan perlu diberi perhatian.

"Melihat kepada respons daripada beberapa pihak yang menawarkan diri untuk merebut jawatan-jawatan tertinggi dalam parti, ramai menyatakan apakah ini menunjukkan Umno berada dalam keadaan sudah teruk sehingga seakan-akan tiada pemimpin lagi," katanya selepas mempengerusikan Mesyuarat ke-14 jawatakuasa bersama Malaysia-Australia di sini hari ini.

Muhyiddin yang juga Menteri Perdagangan dan Industri Antarabangsa berkata calon-calon yang menawarkan diri sepatutnya perlu memikirkan tujuan dan matlamat sebenar mereka mahu bertanding mana-mana jawatan tertinggi dalam parti itu.

"Mereka yang nak bertanding kena fikir baik-baiklah. Kita tak sekat.Demokrasi memang diamalkan tapi siapa yang nak bertanding, kena fikir betul-betul apa tujuan dan matlamat dia bertanding," katanya.

Ditanya apakah pertandingan tersebut akan menjejaskan parti, Muhyiddin berkata:

“Mungkin saya di pihak yang ada kepentingan. Tapi bagi saya pandangan-pandangan tersebut perlu diambil kira.”

Semalam Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pahan,g Datuk Seri Adnan Yaakob menyifatkan tindakan ramai calon menawarkan diri bertanding jawatan tertinggi parti akan memberi imej buruk kepada Umno kerana parti itu digambarkan seolah-olah menjadi tempat untuk memperjuangkan kepentingan peribadi.

Sementara itu, Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perlis Datuk Seri Shahidan Kassim pula berpendapat jawatan Timbalan dan Naib Presiden Umno akan menjadi rendah kedudukan dan martabatnya apabila ramai ingin merebut jawatan tersebut terutamanya calon yang kurang berwibawa bertanding jawatan berkenaan.

Antara yang menawarkan diri bertanding jawatan Timbalan Presiden Umno ialah, Naib Presiden, datuk Seri Mohd Ali Rustam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Zahid Hamidi dan Ketua Umno Bahagian Pulai, Datuk Nur Jazlan Mohamed.

Sementara itu bagi jawatan Naib Presiden pula menjadi rebutan ahli Majlus Tertinggi (MT) Umno, Datuk Seri Syed Hamid Albar, bekas Naib Presiden, Tan Sri Mohd Isa Samad, Ketua Pergerakan Pemuda Umno, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Rahim Thamby Chik dan Shahidan sendiri.

Klik

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain