Liow Rangkaian produk White Rabbit Candy disah positif melamin - Semasa | mStar

Liow Rangkaian produk White Rabbit Candy disah positif melamin

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan hari ini mengarahkan semua rangkaian produk White Rabbit Creamer Candy dan Ego White Rabbit Creamy Candy ditarik balik dari pasaran serta dimusnahkan setelah dianalisis positif mengandungi melamin.

Menteri berkenaan Datuk Liow Tiong Lai berkata keputusan itu dibuat berdasarkan ujian yang telah dilakukan oleh makmal kesihatan, kementerian yang mendapati produk itu mengandungi melamin melebihi standard iaitu 135 bahagian per sejuta.

"Jadi kementerian telah mengeluarkan arahan sertamerta bagi manamana pasar raya untuk menarik balik produkproduk yang tercemar itu daripada rakrak di pasar raya mereka sebagai langkah keselamatan dalam melindungi pengguna.

"Kementerian juga telah mengeluarkan arahan kepada Jabatan Kesihatan Negeri untuk memusnahkan produk berkenaan. Kegagalan berbuat demikian, pengusaha boleh dikenakan tindakan di bawah Akta Makanan 1983," katanya kepada pemberita selepas melawat Makmal Kesihatan Awam Sungai Buluh dekat sini hari ini.

Liow berkata setiap produk yang dihantar ke makmal untuk dianalisis akan mengambil masa dua hari untuk diuji kandungan melamin.

Beliau berkata bermula 15 Sept lepas sehingga kini sebanyak 64 sampel makanan telah dianalisis melamin bagi tujuan penguatkuasaan dan pemantauan yang dijalankan oleh Makmal Jabatan Kimia, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, serta Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan (MKAK), Kementerian Kesihatan.

Jumlah penyitaan produk makanan yang disyaki mengandungi melamin di pasaran tempatan di seluruh negara pula ialah sebanyak 2,719 yang terdiri dari 775 produk makanan.

Beliau berkata kementerian juga telah meminta kerjasama Pusat Kawalan Doping Universiti Sains Malaysia (USM) dan Universiti Malaya (UM) dan bercadang menambah dua lagi makmal di Johor Baharu serta Kota Kinabalu secepat mungkin bagi membantu mempercepatkan analisis dilakukan.

Sementara itu, Liow berkata hasil ujian terhadap produk 'Cheese Packet' yang diperbuat daripada creamer dan cheese powder yang diimport dari New Zealand mendapati ia bebas daripada melamin.

"Creamer itu yang juga dipasarkan di Malaysia dan dibekalkan terus kepada kilang yang membuat produk seperti 3 in 1 instant coffee, instant cereal dan sebagainya sebelum ini dilaporkan tercemar oleh beberapa laman web selepas Pizza Hut Taiwan mendapati melamin pada tahap 70 ppm dalam produk 'cheeese packet'," katanya.

Mengenai laporan beberapa media di Republik Korea terhadap kemungkinan sayuran serta buahbuahan dalam pasaran yang diimport daripada China mengandungi melamin, Liow berkata produk berkenaan masih dalam peringkat pemeriksaan tahap empat dan kementerian tetap memantau kemasukan semua hasil pertanian dari China.

Sementara itu, 64 produk makanan yang dianalisis dan didapati mematuhi standard bagi melamin termasuklah Chocolate Coated Wafer (Passion), Oreo White Chocolate Wafer Stick (Kraft), Mini Cornetto Chocomint dan Tiramisu Flavoured (Wall's), Moo Soft Cookie Sandwich (Wall's), Susu Tepung 123 Honey (Dutch Lady), Susu Berperisa Strawberi (Dutch Lady).

Baby Bites Carrot (Take One), Mini Poppers Strawberry and Vanilla Flavoured (Wall's), Susu Tepung Penuh Krim (Dailylac), Yogurt Jelly (Strong), Milk Chocolate (M&M), Candy (Kong Chui), Menthos Yogurt dan Chocolate Eggs Rolls (Tongxi Foods).BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain