Jaip pantau hotel saji bufet Ramadan - Rencana | mStar

Jaip pantau hotel saji bufet Ramadan

Noridzuan (tengah) melakukan pemantauan di hotel menjelang Ramadan.

KUANTAN: Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) telah melaksanakan pemantauan berkala di semua hotel yang bakal menyajikan bufet Ramadan tahun ini.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian  Pengurusan Halal Jaip , Noridzuan Abdul Manan berkata, pemantauan sebelum Ramadan dilakukan bagi memastikan pematuhan terhadap garis panduan, prosedur dan piawaian Halal dalam aspek penyediaan makanan sentiasa diamalkan oleh pihak hotel terutama di bulan Ramadan.

Menurutnya, beberapa hotel utama telah dipantau di sekitar Bandar Kuantan, Cherating dan Balok yang  merupakan pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia.

“Selain pemantauan terhadap bahan ramuan yang disahkan halal, aspek amalan pematuhan terhadap peraturan kebersihan semasa proses penyediaan makanan  turut diberi penekanan.

“Berdasarkan pemantauan yang dilaksanakan, Jaip berpuas hati dengan komitmen industri hotel dalam aspek pematuhan  halal. Walau bagaimanapun masih terdapat beberapa ketidakpatuhan kecil yang perlu diperbaiki,”katanya kepada Sinar Harian.

Noridzuan berkata, pemantauan tersebut dilaksanakan oleh Unit Penguatkuasaan dan Pemantaun  Bahagian Pengurusan Halal, Jaip.

"Pemantauan berkala akan terus dilaksanakan sepanjang Ramadan ini.

“Justeru, Jaip menasihatkan pihak hotel agar terus memberi komitmen penuh untuk mematuhi segala prosedur dan piawaian halal bagi terus meningkatkan kepercayaan pengguna, terutama sempena Ramadan yang mulia,"katanya.

Selain itu, pengguna yang berhasrat untuk berbuka puasa di hotel pula, dinasihatkan agar memilih hotel yang telah disahkan halal oleh Jaip.Ramadan , Jaip

Artikel Sebelum

Solat tarawih sendirian, apa hukumnya?

Artikel Berikut

Ian Iman Si Peluncur Skateboard

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain