Wartawan Kacak Jepun 'Redakan' Ketegangan Protes Di Thailand - Rencana | mStar

Wartawan Kacak Jepun 'Redakan' Ketegangan Protes Di Thailand

Gambar dari Facebook Daijiro ketika sedang membuat liputan protes di Thailand.
Gambar dari Facebook Daijiro ketika sedang membuat liputan protes di Thailand.

SEORANG wartawan kacak Jepun telah membayangi perbalahan sivil di Thailand dengan penampilan dan raut wajah beliau yang mampu membuat ramai terpikat.

Daijiro Enami, 28, menjadi sensasi selepas muncul dalam video laporan protes di Thailand semasa beliau melakukan tugasan di Bangkok untuk stesen televisyen, 'Fuji Television Network'.

Foto beliau yang mempunyai ketinggian enam kaki sedang memakai topi keledar keselamatan dan baju kalis peluru hitam telah tersebar meluas dalam media sosial Thailand, kononnya meredakan ketegangan apabila beliau mampu mengalih pandangan pengguna internet untuk bercakap-cakap tentangnya.

"Tanggalkan jaket peluru anda, saya akan menggunakan badan saya untuk melindungi anda," kata Noo Khon Dee, seorang pengguna internet yang mengaguminya dalam forum popular Pantip.com.

Noo perlu menangkis banyak lagi desakan pengguna lain yang juga mahu menjadi pengawal peribadinya, sementara seorang lagi pengguna, Stardust Of Ray, mengaku perlu 'mengelap air liur' yang meleleh selepas melihat Daijiro.

Seorang lagi pengguna mahu memberi bantuan dengan mengiringinya di sekitar Thailand 'demi hubungan antarabangsa' yang terjalin.

Ahli forum, Edna Mode juga bergurau bahawa bekas Perdana Menteri, Thaksin Shinawatra telah mengupah beliau untuk 'mengalihkan keadaan panas dan tegang kepada keadaan tenang dan menyejukkan'.

Seorang lagi anggota forum, Venus berkata dia telah lupa mengenai suaminya untuk seketika.

Daijiro adalah sebahagian daripada kakitangan stesen televisyen Fuji, 'FNN Super News', program rangkaian berita dengan rating tertinggi di Jepun selama sembilan tahun berturut-turut.

Beliau menyertai stesen tersebut pada tahun 2008, di mana beliau memperoleh pengalaman melalui program-program seperti Tokudane!, program berita pagi harian dan segmen sukan di 'FNN Super News' pada hujung minggu.

Beliau yang kacak dan potongan rambut pendek dan kemas itu telah dibandingkan dengan Anderson Cooper dari CNN, manakala kulit beliau dikatakan menyerupai bintang Hong Kong Louis Koo Tin Lok.

Menurut 'Bangkok Post', Daijiro telah menemuramah pemimpin protes anti-kerajaan Suthep Thaugsuban dan membuat liputan pilihan raya umum di daerah Bung Kum, tempat di mana Yingluck membuang undi.

Biografi rasmi Daijiro di laman web Fuji Television, menunjukkan beliau mempunyai beberapa hobi termasuk berjemur, mendaki gunung dan berenang di laut.

Beliau juga mendapati bahawa bercukur adalah 'perkara sukar' baginya dan tidak suka apabila jambang beliau tumbuh terlalu cepat dan juga menyatakan keiinginan untuk menjadi pengarang drama.

Bekas perenang ini juga menikmati status kecil sebagai selebriti di Jepun.

Beliau muncul di rancangan TV 'Room Of King' dan 'Ninkyo Helper'.

Sebuah video beliau dalam pelbagai siri penyertaan dua tahun lalu, di mana Daijiro yang hanya memakai seluar renang hitam ketat melakukan aksi 'nakal' dan memberikan gaya seksi ketika terjun ke dalam kolam serta kemunculan beliau dengan baju tidur telah dilihat lebih 90,000 kali pada minggu lepas.

Dari segi Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) di laman web Fuji Television, beliau menggariskan kebimbangan mengenai renang jarak jauh yang 'terjejas oleh pencemaran laut dan penipisan lapisan ozon'.

Beliau juga telah mengambil bahagian dalam beberapa aktiviti pembersihan di kawasan Tokyo Bay, Wakasu Seaside Park di Koto.

Pengguna internet masih belum dapat menentukan sama ada beliau masih solo, tetapi berharap masing-masing mempunyai tuah.

Seorang pengguna tanpa nama pada video di YouTube yang memaparkan gambar wartawan itu bercadang menjalinkan ikatan perkahwinan suci: "Saya akan memberitahu ibu saya untuk melamar awak untuk perkahwinan!"

Setakat ini, Daijiro menolak permintaan untuk ditemuramah dan dilaporkan rekasinya hanya terdapat di 'Enami - mania' di laman web 'TV Tokyo Corporation': "Itu yang telah berlaku semasa liputan demonstrasi dan perasaan itu adalah rumit.

Sementara itu, peminatnya di Thailand mempunyai sebab untuk berasa gembira apabila Daijiro nampaknya seronok atas penerimaan mereka terhadap beliau, dan merasakan bahawa perhatian tersebut menunjukkan "suasana unik demonstrasi yang hanya berlaku di Thailand".

Artikel Sebelum

Sungai Klang Terus Jadi 'Lambakan Sampah'

Artikel Berikut

Lebih Artikel

Ulat tiket: Jangan beli!