Isu Calon MB Masih Awal - Mukhriz - Rencana | mStar

Isu Calon MB Masih Awal - Mukhriz

Mukhriz Mahathir.
Mukhriz Mahathir.

ALOR SETAR: Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir berkata masih terlalu awal untuk membangkitkan isu calon Menteri Besar sekiranya Barisan Nasional (BN) berjaya merampas kembali negeri ini.

Menurut Mukhriz, beliau sendiri perlu menang di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), Ayer Hitam yang akan ditandinginya pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) 5 Mei nanti sebelum isu calon Menteri Besar diperkatakan.

"Masih belum sampai masanya lagi. banyak perkara perlu berlaku antaranya seperti saya sendiri kena menang...dan kita kena menangkan negeri.

"Selepas itu keputusan (untuk menentukan bakal Menteri Besar) di tangan Perdana Menteri serta kemudiannya calon itu perlu mendapat perkenan Sultan Kedah," katanya ketika ditemui pada majlis pengumuman calon BN Kedah di sini, Selasa.

Mukhriz yang juga bekas ahli Parlimen Jerlun selama satu penggal tidak akan mempertahankan kerusi yang dimenanginya pada PRU 2008.

Mengulas lanjut mengenai pertukaran kerusi yang akan ditandinginya itu, Mukhriz berkata ia dilihat sebagai sebagai peluang kepadanya untuk kembali berkhidmat di Kedah.

"Ini peluang bagi saya untuk balik ke Kedah. Ia juga merupakan peluang untuk saya berkhidmat sekiranya menang.

"Tetapi saya selalu ingatkan diri sendiri dan rakan-rakan lain bahawa kita bergerak sebagai satu pasukan, kita bukan nak menangkan individu sahaja...tetapi parti," katanya.

Pada PRU 2008, Mukhriz menang kerusi Parlimen Jerlun dengan majoriti selesa iaitu sebanyak 2,205 undi mengalahkan wakil PAS, Idris Ahmad yang memperoleh 17,219 undi.

Sementara kerusi DUN Ayer Hitam yang bakal ditandingi Mukhriz ini milik wakil PAS, Abg Ghani Ahmad setelah memenanginya pada 2008 dengan mendapat 10,652 undi mengalahkan calon BN, Datuk Othman Aziz.

Othman tewas dengan majoriti kecil sebanyak 506 undi.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Kayveas Diumum Bertanding

Lebih Artikel

PFA lepaskan Muhammad Zafuan serta-merta