Kepincangan Pakatan Pembangkang Serlah Kelemahan Parti - Hasan Ali - Rencana | mStar

Kepincangan Pakatan Pembangkang Serlah Kelemahan Parti - Hasan Ali

KUALA LUMPUR: Kepincangan pakatan pembangkang dari segi moral, akidah dan kepimpinan dilihat semakin kritikal sehingga menampakkan kelemahan parti itu sendiri yang kini tidak mampu disembunyikan lagi.

Presiden Jalur Tiga (Jati) Datuk Dr Hasan Ali berkata kelemahan pakatan pembangkang itu jelas sekali menunjukkan parti itu tidak layak mendapat sokongan rakyat untuk diberi mandat mentadbir kerajaan.

Katanya, rakyat perlu peka dan tidak sesekali memberi ruang kepada mana-mana pihak yang tidak mempunyai kredibiliti sebagai sebuah parti yang utuh untuk memerintah negara.

"Kita sebagai rakyat tidak boleh menaruh walau sebutir kepercayaan dan keyakinan kepada pakatan pembangkang yang kononnya mengagungkan Islam, memartabatkan bangsa Melayu dan mendaulatkan institusi Raja.

"Hal ini jelas terbukti dalam beberapa isu antaranya kalimah Allah yang hendak disyirikkan, negara Islam dan hukum Hudud digugurkan, fahaman liberalismeakan dijadikan asas bernegara manakala fahaman pluralisme akan dijadikan asasberagama," katanya dalam sidang media di kediamannya di sini, Khamis.

Turut hadir Naib Presiden Jati Profesor Datuk Dr Sidek Baba dan Timbalannya Datuk Aidit Ghazali.

Hasan berkata pendirian yang diambil Jati itu adalah berdasarkan empat kaedah Usul Fiqh yang antaranya ialah Islam tidak mengizinkan sesuatu cara yang melanggar hukum Syarak dalam mencapai sesuatu matlamat, menolak sesuatu kebaikan yang dijanji kerana ia akan mendatangkan keburukan dan membuat pilihan yang kurang mudaratnya.

"Walaupun dalam Barisan Nasional (BN) masih wujud ruang untuk memperkasakan pelaksanaan Syariah serta akhlak yang mulia, tetapi ancaman dari segi akidah tidak wujud.

"Ini berbeza dengan pakatan pembangkang yang jelas menyokong pluralisme, liberalisme, sekularisme, Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT) serta aliran pemikiran yang terkeluar dari landasan Islam yang tepat di mana ini semua mengancam kekuatan akidah umat Islam," katanya.

Beliau berkata kaedah tersebut dikenal pasti hasil daripada beberapa perbincangan ahli majlis Syura Jati yang turut melibatkan mufti, alim ulama serta pakar ilmu Usul Fiqh yang diundang secara individu dan kolektif.

Sementara itu, Hasan menyeru rakyat agar bijak serta peka dengan realiti semasa pakatan pembangkang yang goyah dan adalah menjadi satu kewajipan rakyat untuk memilih parti selayaknya untuk mentadbir negara demi masa depan generasi akan datang.

"Rakyat mampu menilai sendiri kemampuan sesebuah parti dengan pemimpin yangberwibawa serta berintegriti," katanya.

Mengulas mengenai Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat yang akan bertanding bagi mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Chempaka pada PRU13 ini, Hasan yang juga bekas Pesuruhjaya PAS Selangor itu, berkata Nik Aziz perlu bermuhasabah sebelum membuat keputusan itu memandangkan faktor usia serta tempoh beliau menyandang kerusi tersebut selama 23 tahun.

"Seseorang pemimpin itu perlu ada ciri-ciri sebagaimana bakal Haji iaitu kuat fizikal, emosi stabil, serta berfikiran rasional," katanya.

Hasan menegaskan, barisan kepimpinan Jati bersedia menghadapi kritikan sertacabaran daripada mana-mana pihak di atas pendirian yang dibuat ini yang dianggaptepat bagi menyokong sesuatu perjuangan yang sebenar.

Berkongsi pendapat sama, Sidek pula berkata Nik Aziz sudah menjadi alat kepada mereka yang menggunakan beliau untuk kepentingan parti kerana Nik Aziz merupakan pencetus stimulus yang menjadi kekuatan rakyat di Kelantan.

"Saya simpati dengan Nik Aziz kerana mereka ini menggunakan kata-kata beliau yang mampu memberi impak demi sokongan rakyat," katanya yang juga bekas rakan karib Datuk Seri Anwar Ibrahim.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Kempen Dalam Talian Semakin Parah

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain