Unisel tumpuan tokoh akademik sains Islam sedunia - Rencana | mStar

Unisel tumpuan tokoh akademik sains Islam sedunia

UNIVERSITI Industri Selangor (Unisel) yang meraikan ulang tahun ke-10 tahun ini melangkah gagah ke arena akademik antarabangsa apabila terpilih sebagai penganjur dan tuan rumah Persidangan Akademik Sains Dunia Islam (Islamic World Academy Of Sciences (IAS) Tahunan 2009 pada 14 hingga 17 Disember ini di Shah Alam, Selangor.

Persidangan yang menghimpunkan lebih 300 tokoh sainstis Islam sedunia dinaungi oleh Sultan Selangor, Yang Maha Mulia Sultan Sharafuddin Idris Shah. Ia persidangan yang ke-17 diadakan dan pada tahun lalu persidangan IAS ke-16 diadakan di Kazan, Tatarstan.

Naib Canselor Unisel, Datuk Dr Rosti Saruwono berkata, pemilihan Unisel adalah satu pengiktirafan kepada universiti sekali gus mengangkat martabat universiti di peringkat antarabangsa melalui pembangunan program akademik dan pembangunan insan.

Beliau berkata, seminar antarabangsa tahunan itu bakal mengumpulkan lebih 300 tokoh akademik sains Islam semasa bagi membincangkan pencapaian sains dan bioteknologi Islam.

“Unisel selaku tuan rumah bersama Akademi Sains Hayat dan Bioteknologi Islam Antarabangsa (IIALSB) amat berbangga dengan penghargaan dan kepercayaan yang diberikan oleh IAS beribu pejabat di Jordan.

“Persidangan ini memberi peluang kepada semua saintis Unisel dan saintis Islam di negara ini mendekati tokoh sains Islam antarabangsa yang terkenal dan mendapat pendedahan dengan lebih menyeluruh perkembangan sains dalam dunia Islam,” kata Dr Rosti.

Dr Rosti berkata, persidangan empat hari itu memberi tumpuan kepada keselamatan makanan, polisi S&T, teknologi terbaru, pemindahan teknologi, sumber manusia S&T, kesihatan dan nutrisi; pendidikan sains, bioteknologi, tenaga, alam sekitar dan pembangunan, sumber air, teknologi maklumat, nano teknologi dan sumber asli.

Sepanjang persidangan ini juga akan mengetengahkan tokoh saintis wanita Islam dari negara anggota OIC. Beberapa saintis wanita Islam dunia akan membentangkan kertas kerja mengenai pembabitan wanita Islan dalam perkembangan sains, teknologi dan bioteknologi.

Selain Unisel, empat lagi universiti tempatan yang turut mengambil bahagian dalam pameran saintifik pada persidangan yang sama ialah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) yang semuanya di Selangor dan membentuk Rangkaian Kecemerlangan Pusat Bioteknologi Selangor (BioCENet Sel), Akademi Islam Antarabangsa Sains Hayat dan Bioteknologi (IIALSB).

Persidangan ini menjadi sebahagian daripada agenda antarabangsa IIALSB dalam usaha menjadi Malaysia sebagai hab sains hayat dan bioteknologi Islam sedunia.

Dr Rosti berkata, persidangan ini dijangka mampu meningkatkan keprihatinan dan pengetahuan masyarakat dan wanita Islam di negara Pertubuhan Persidangan Dunia Islam (OIC), mengenal pasti masalah penyelidikan dan pembangunan (R&D) di kalangan negara OIC, menjalin hubungan erat dengan sektor sains swasta serta media; serta meningkatkan jumlah penyertaan remaja dari negara OIC dalam bidang sains teknologi dan inovasi (STI).

Artikel Sebelum

Hasilkan kertas daripada serat batang pisang

Artikel Berikut

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain