KPJIUC, IPT Terakhir Sebelum Moratorium - Kampus | mStar

KPJIUC, IPT Terakhir Sebelum Moratorium

PUTRAJAYA: Kolej Universiti Antarabangsa Kejururawatan dan Sains Kesihatan (KPJIUC), menjadi institusi pengajian tinggi (IPT) terakhir yang diluluskan sebelum moratorium atau pembekuan ke atas penawaran kursus baru bidang perubatan di IPT dilaksanakan, pada Mei lalu.

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata KPJIUC telah membuat permohonan untuk menawarkan program perubatan sebelum moratorium dilaksanakan.

"Adalah satu pembaziran atau kegagalan untuk memanfaatkan ekosistem yang terdapat di KPJH (KPJ Healthcare Berhad). Mempunyai rangkaian hospital tetapi tidak boleh menawarkan program perubatan," katanya kepada pemberita selepas menyerahkan surat pelawaan naik taraf daripada status kolej kepada kolej universiti di sini Isnin.

Turut hadir Pengarah Urusan KPJH Datin Paduka Siti Sa'diah Sheikh Bakir. Mohamed Khaled berkata pada masa ini terdapat 33 universiti menawarkan program perubatan termasuk KPJIUC.

Mei lalu, kerajaan melaksanakan moratorium atau pembekuan penawaran kursus baru bidang perubatan di IPT selama lima tahun sehingga 30 April 2016 berikutan peningkatan ketara bilangan graduan perubatan yang dikeluarkan IPT, kompetensi pegawai perubatan siswazah, tenaga pengajar dan Hospital Pengajar.

Mohamed Khaled berkata pihaknya yakin KPJIUC akan dapat memainkan peranan besar terutama dalam bidang sains kesihatan, satu daripada bidang yang dipilih bagi mempromosikan pengajian tinggi di peringkat antarabangsa.

Katanya berdasarkan kepada kekuatan sumber yang ada, kolej universiti itu boleh memberi sumbangan dalam bidang penyelidikan dan pembangunan(R&D) perubatan terutama menerokai ubat-ubatan baru.

"Kita dapati penemuan ilmu-ilmu baru banyak berlaku dalam sektor perubatan, dan KPJIUC dengan rangkaian hospital dan dinaik taraf, saya percaya mereka juga diperlukan untuk melakukan (R&D)," katanya.

Sementara itu, Siti Sa'diah berkata program perubatan itu akan dimulakan dalam tempoh kurang dari dua tahun, dan yakin rekod perkhidmatan dalam bidang kejururawatan serta mempunyai kekuatan 800 pakar dalam pelbagai akan membantu pelaksanaan program perubatan itu.

Beliau berkata KJP sedang membina kolej di Nilai yang boleh menawarkan kursus itu dan menampung jumlah penuntut.

Terdahulu, Mohamed Khaled dalam ucapannya berkata pelawaan naik taraf ke status kolej universiti kepada KPJIUC dibuat selepas kementerian mengkaji dan meneliti beberapa kriteria utama dan syarat penting terhadap pihak kolej.

Katanya perkara itu meliputi kekuatan modal dan kewangan syarikat, keberkesanan tadbir urus, pengurusan dan sistem pentadbiran kolej dan tahap kelayakan akademik tenaga pengajar.

Selain itu, tahap kualiti program akademik dan prestasi kolej, potensi dan keupayaan kolej dalam aktiviti penyelidikan, pembangunan dan usaha pengkomersilan, usaha kolaborasi strategik dan pengantarabangsaan pihak kolej turut diambil kira.

Mohamed Khaled berkata dengan pelawaan naik taraf KPJIUC itu, Malaysia akan mempunyai 23 buah institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) bertaraf kolej universiti.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain

Zidane dedah buat kesilapan besar musim ini