UUM Bakal Cipta Sejarah Jika Zon Bebas Cukai Dilaksanakan - Kampus | mStar

UUM Bakal Cipta Sejarah Jika Zon Bebas Cukai Dilaksanakan

SINTOK: Universiti Utara Malaysia (UUM) bakal menjadi institusi pengajian pertama di dunia mempunyai kawasan zon bebas cukai di kampus induknya di sini, sekiranya kertas cadangan untuk mewujudkannya diluluskan jemaah menteri.

Naib Canselornya Prof Dr Mohamed Mustafa Ishak berkata ketika ini, cadangan itu masih dalam proses perbincangan dan sedang diperhalusi oleh Kementerian Pengajian Tinggi dan Kementerian Kewangan sebelum dibawa ke peringkat jemaah menteri.

"Berkaitan lokasi kita sudah tentukan...di mana ia (kampus bebas cukai) akan dibangunkan di kawasan yang tidak akan mengganggu kehidupan pelajar.

"Cuma ketika ini, terdapat beberapa aspek berkaitan perundangan dan isu-isu teknikal yang perlu diperhalusi dan kami menyasarkan kertas cadangan dapat disiapkan sebelum pengumuman bajet pada Oktober ini," katanya kepada pemberita pada Majlis Anugerah Kerana Jasa 2010 di sini, malam Rabu.

Status bebas cukai adalah antara empat strategi UUM dalam pelan transformasi 10 tahun untuk menjadi universiti pengurusan terkemuka dunia dan sebagai universiti penyelidikan dalam bidang Pengurusan dan Sains menjelang 2013.

Dengan keluasan 1,061 hektar dan jarak lingkaran jalan mengelilingi kampus hampir 13 kilometer, UUM mampu menyediakan kawasan dan kemudahan mencukupi untuk syarikat membuka premis perniagaan mereka di sini, katanya.

Mohamed Mustafa berkata projek tersebut bukan sahaja membantu penduduk sekitar menjana pendapatan tambahan malah membuka peluang kepada pelajar mendekati dunia perniagaan.

Beliau yang menyasarkan projek tersebut dilaksanakan awal tahun depan berkata reaksi di kalangan usahawan adalah positif dan ramai antara mereka telah menguarkan minat untuk turut serta.

Sementara itu, beliau berkata lokasi cadangan Kompleks Kastam, Imigresen dan Kurantin (CIQ) telah dikenal pasti di kawasan zon bebas tersebut yang akan menjadi sebagai perantara sempadan antara Malaysia dan Thailand sekiranya ia dilaksanakan. - BERNAMA

Artikel Berikut

BSN Tawar RM100,000 Pada Penuntut Universiti

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain