Objektif Penubuhan UiTM Berbeza Dengan Universiti Lain - NC - Kampus | mStar

Objektif Penubuhan UiTM Berbeza Dengan Universiti Lain - NC

SUNGAI PETANI: Universiti Teknologi Mara (UiTM) tidak berminat dengan sistem ranking universiti kerana agenda penubuhannya adalah berbeza dengan universiti lain sama ada di dalam atau di luar negara, kata Naib Canselor, Prof Datuk Ir Dr Sahol Hamid Abu Bakar.

Beliau berkata, UiTM tidak akan berlumba atau bersaing dengan institusi pengajian tinggi (IPT) lain untuk menjadi universiti terbilang.

"Matlamat penubuhan setiap IPT termasuk UiTM adalah berbeza. UiTM mengambil pelajar miskin yang tidak ada orang (IPT lain) yang hendak untuk menjadikan mereka yang terbaik. Oleh itu apa sebabnya kita mesti menyertai ranking dan bersaing dengan Harvard (Universiti Harvard di Amerika Syarikat).

"Universiti Harvard terima pelajar yang kaya, ada kuasa, anak-anak orang ternama dan mereka keluarkan siswazah terbaik untuk Amerika.

"Jadi, bersaing dengan mereka adalah kerja bodoh dan kita akan tersimpang jauh dari tanggungjawab dan tujuan asal kita," katanya kepada pemberita semasa melawat UiTM Kedah di Merbok dekat sini Rabu.

Beliau diminta mengulas tentang kenyataan Ketua II Gabungan Penulis Nasional (Gapena), Prof Datuk Dr Abdul Latiff Abu Bakar yang menggesa Naib Canselor atau Rektor IPT yang ingin mengejar ranking sehingga meminggirkan pembelajaran, penyelidikan dan penerbitan dalam bahasa Melayu, supaya melepaskan jawatan.

Dr Sahol berkata, sejak awal lagi beliau telah menyatakan pendiriannya tidak akan menyertai persaingan ranking.

Jelas beliau, dengan tidak menyertai sistem ranking, UiTM masih mendapat pengiktirafan antarabangsa.

Beliau juga tidak mahu dilihat oleh pihak tertentu sebagai naib canselor yang "gila ranking."

Katanya, UiTM juga tidak bermasalah untuk memartabatkan bahasa kebangsaan meskipun menggunakan bahasa Inggeris sebagai pengantar dalam proses pengajaran dan pembelajaran.

"Kita gunakan bahasa Inggeris tapi tidak pinggirkan bahasa Melayu. UiTM merupakan satu-satunya IPT yang mewajibkan pelajarnya mempelajari tulisan Jawi. Ini adalah usaha murni untuk martabatkan bahasa Melayu," tegasnya.

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain

Meghan Markle hamil anak ke-2?