UiTM Perkenal Pengajian Diploma Dua Trek - Kampus | mStar

UiTM Perkenal Pengajian Diploma Dua Trek

SHAH ALAM: Universiti Teknologi Mara (UiTM) akan memperkenalkan pengajian diploma dua trek dalam usaha membantu pelajar yang kurang cemerlang dalam bidang akademik untuk mendapat peluang pekerjaan.

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata diploma dua trek itu akan menilai kemampuan pelajar yang mengikuti pengajian sehingga ke semester ketiga sebelum pihak universiti menilai tahap kecemerlangan mereka menerusi himpunan mata nilai semasa (GPA).

"Mereka yang mendapat pungutan GPA kurang cemerlang akan diserapkan ke pengajian terus dengan industri yang lebih berorentasikan 'hands on' supaya mereka berpeluang mendapat pekerjaan sebaik tamat diploma," katanya.

Beliau berkata pengajian diploma dua trek yang bakal dimulakan dalam masa terdekat itu akan membabitkan bidang berasaskan teknologi seperti kejuruteraan dan teknologi maklumat.

Khaled berkata diploma dua trek itu merupakan satu langkah yang bersesuaian dengan kehendak pasaran pekerjaan dan negara dalam usaha supaya universiti mampu melahirkan graduan yang simbang dalam aspek kemahiran dan intelektual.

Beliau berkata bagi pelajar yang pencapaian GPA cemerlang, mereka digalak melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi iaitu ijazah dan ke atas.

Sementara itu, mengulas mengenai cadangan mewajibkan mata pelajaran Sejarah sebagai syarat memasuki Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA), Khaled berkata perkara itu perlu melalui beberapa prosedur dan membabitkan Kementerian Pelajaran.

"Apapun kita perlu menunggu isyarat daripada kementerian terbabit sebelum membuat sebarang penetapan," katanya.

Jumaat lepas Naib Canselor UiTM Prof Datuk Dr Ir Sahol Hamid Abu Bakar berkata kepujian subjek Sejarah akan menjadi satu daripada syarat yang perlu ada untuk mengikuti kursus yang ditawarkan UiTM mulai pengambilan Julai tahun depan.

Beliau berkata syarat itu ditetapkan kerana ramai pelajar tidak memahami sejarah penubuhan negara dan penubuhan UiTM sebagai sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) untuk bumiputera. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Muhyiddin Rai Juara Dua Kali World Robot Olympiad

Artikel Berikut

KPT Tubuh Bilik Gerakan Pantau IPT Terlibat Banjir

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain