UiTM Tawar PJJ Percuma Kepada Polis - Kampus | mStar

UiTM Tawar PJJ Percuma Kepada Polis

SHAH ALAM: Universiti Teknologi MARA (UiTM) akan menawarkan program pengajian jarak jauh peringkat Diploma kepada anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) secara percuma, kata Naib Canselornya Prof Ir Dr Sahol Hamid Abu Bakar.

Program pengajian percuma ini terbuka kepada para anggota polis berkelulusan Sijil Pelajaran Malaysia dan iklan serta butiran lanjut mengenainya akan dikeluarkan tidak lama lagi, katanya semasa Majlis Malam Mesra UiTM-PDRM di sini malam ini.

Beliau berkata sungguhpun percuma para anggota PDRM yang mengikuti program ini nanti perlu mengekalkan prestasi yang baik di dalam pengajian mereka untuk terus menikmati faedah itu.

Selain daripada itu, pihak UiTM juga telah menjalankan program pengambilan khas untuk kemasukan anak-anak anggota polis ke UiTM mulai sesi Julai ini, kata Sahol yang juga merupakan anak anggota polis.

Sementara itu, Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar yang mewakili PDRM, mengucapkan terima kasih kepada UiTM kerana memberi peluang kepada anggotanya untuk memperbaiki diri di dalam bidang akademik dan kerjaya masing-masing.

Mengenai permohonan UiTM Induk di sini untuk menyerapkan kakitangan keselamatannya sebagai polis bantuan, Khalid berkata beliau akan cuba membantu supaya permohonan itu dapat disegerakan.

Buat masa ini permohonan UiTM itu masih lagi di dalam proses untuk mendapat kelulusan pihak atasan pasukan itu, katanya.

Beliau berkata dengan adanya pasukan polis bantuan itu nanti ia diharap dapat mengurangkan kadar jenayah di kampus tersebut sebagaimana kadar jenayah di sebuah resort di Lembah Klang yang berjaya dikurangkan selepas ia menubuhkan pasukan polis bantuan.

Khalid juga berkata pihak polis dengan kerjasama sebuah syarikat pemaju sedang mengubahsuai sebuah rumai kedai untuk dijadikan sebuah balai polis erhampiran kampus UiTM di Puncak Alam di sini bagi memastikan keselamatan pelajar di situ lebih terjamin. - BERNAMA

Artikel Sebelum

UiTM Tawar PJJ Percuma Kepada Polis

Artikel Berikut

99 Sekolah Mempunyai Rangkaian SchoolNet

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain