UiTM Kelantan Tawar 500 Tempat Kepada Pelajar Miskin - Kampus | mStar

UiTM Kelantan Tawar 500 Tempat Kepada Pelajar Miskin

MACHANG: Seramai 500 pelajar miskin tegar yang sebahagian besarnya dari Kelantan ditawarkan tempat di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Cawangan Kelantan bagi sesi pengajian Julai-November 2010.

Mereka juga akan dikecualikan daripada membayar yuran pengajian selain menerima elaun sebanyak RM400 sebulan.

Pengarah UiTM Kelantan, Datuk Prof Dr Hussin @ Mohamed Ab Rahman berkata pelajar berkenaan merupakan pemohon yang sebelum ini gagal mendapat sebarang tawaran di institusi pengajian tinggi lain.

"Mereka juga akan diberi tempat tinggal di asrama secara percuma," katanya.

Pelajar berkenaan merupakan antara 2,300 pelajar baru yang diterima masuk ke kampus UiTM Machang dan Kota Baharu bagi sesi pengajian sekarang. Dr Hussin berkata pihaknya telah memohon peruntukkan dengan kerajaan pusat untuk membina bangunan baru di kedua-dua kampus berkenaan di bawah Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK10) bagi menampung jumlah pelajar yang semakin ramai termasuk 6,000 pelajar sedia ada. "Kawasan seluas lebih 100 hektar di UiTM Machang telah disediakan bagi pembinaan tiga hingga empat bangunan kolej baru manakala bagi kampus Kota Baharu, kami sedang mencari tapak yang sesuai untuk pembinaan kolej yang dapat menampung sehingga 5,000 pelajar.

"Kita mensasarkan akan mengambil pelajar di kampus Machang seramai 8,000 orang sementara di kampus Kota Baharu sekurang-kuranya seramai 3,000 orang menjelang tahun 2015," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain