HEP UKM Didesak Gugur Pertuduhan 4 Pelajar Sains Politik - Kampus | mStar

HEP UKM Didesak Gugur Pertuduhan 4 Pelajar Sains Politik

Hilman Idham (kiri) pada sidang media bersama Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) berhubung empat pelajar jurusan Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) bakal didakwa di mahkamah universiti itu. Foto THE STAR oleh RAJA FAISAL HISHAN
Hilman Idham (kiri) pada sidang media bersama Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) berhubung empat pelajar jurusan Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) bakal didakwa di mahkamah universiti itu. Foto THE STAR oleh RAJA FAISAL HISHAN

KUALA LUMPUR: Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) mendesak Bahagian Hal Ehwal Pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia (HEP UKM) supaya menggugurkan pertuduhan terhadap empat pelajar jurusan Sains Politik universiti itu.

Kesemua mereka yang juga Ahli Majlis Tertinggi Kelab Sains Politik UKM iaitu Hilman Idham (Presiden), Ismail Aminuddin (Naib Presiden), Azlin Shafina Adzha (Setiausaha Agung) dan Wong King Chai (Exco) ditahan polis pada 22 April lalu di pekan Rasa dan Ampang Pecah sewaktu Pilihan Raya Kecil Parlimen Hulu Selangor.

Kejadian itu menyebabkan empat pelajar terbabit bakal didakwa di mahkamah UKM kerana melakukan kesalahan menyalahi undang-undang Seksyen 15(5)(a) Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU).

Hilman akan didakwa secara berasingan pada 2 Jun ini manakala yang lain akan didakwa sehari selepas itu.

Pengerusi SMM, Shazni Munir Mohd Ithnin berkata, tindakan HEP UKM itu menyimpang dari norma kebebasan akademik dan hak serta kebebasan untuk bergerak sebagai warganegara di negara ini.

“Ia dilihat untuk menyekat dan menakutkan seluruh pergerakan mahasiswa dengan menyatakan bahawa tindakan keras akan diambil terhadap mereka sekiranya terus lantang menyuarakan hak dan pandangan masing-masing,” katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Beliau berkata, tindakan itu merupakan satu tekanan bukan sahaja kepada mereka, tetapi juga seluruh pergerakan mahasiswa di samping 'membunuh' fungsi golongan itu dalam masyarakat.

Menurut Shazni, tindakan tersebut disifatkan jauh ke belakang daripada keadaan Malaysia yang menuju kepada sebuah negara berasaskan kebebasan jitu.

“Keadaan itu meletakkan mahasiswa dalam kondisi yang salah walaupun tiada hukum, tetapi seolah-olah mereka bersalah.

“Oleh itu, pihak UKM perlu tampil ke hadapan sekiranya tidak bersetuju dengan tindakan mahasiswa dan berhujah mengenainya,” tambahnya.

SMM juga kesal dengan peraturan universiti yang menyekat hak dan kebebasan akademik pelajar dalam mengorientasikan pembelajaran di dalam kuliah.

Ini katanya, jelas ditunjukkan HEP UKM yang mendakwa pelajar terbabit sedangkan mereka adalah mahasiswa jurusan Sains Politik UKM sendiri tidak dibenarkan hadir menyaksikan pilihan raya bagi mengaplikasi dan memperkukuhkan pemahaman dalam jurusan yang diambil.

Hilman sekali lagi ditahan polis dalam sekatan jalan raya sehari selepas itu iaitu 23 April dan ketika itu beliau bersama empat aktivis lain dan ditemui sekeping video cakera padat (VCD) ceramah parti politik.

Sementara itu, Setiausaha Gerakan SMM, Mohd Ridzuan Othman pula berkata, pihaknya akan mewakili mahasiswa terbabit dalam kes tersebut, namun ia masih dalam perancangan.

“Setiap pertubuhan mahasiswa akan mengeluarkan kenyataan media berhubung kes ini dan menghantar memorandum kepada Suruhjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) mengenai AUKU,” katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lebih Artikel

Ulat tiket: Jangan beli!