Ketupat sotong - Jamu Selera | mStar

Ketupat sotong

TIDAK ramai tahu bahawa ketupat sotong adalah hidangan unik dan popular di Terengganu. Ia berbeza dengan ketupat-ketupat lain kerana beras pulut yang sudah dimasak dimasukkan ke dalam sotong. Nak tahu macam mana rasanya, apa kata cubalah resipi ini untuk menu berbuka puasa anda.

Bahan-bahan:

Beras pulut - 250 gram

Sotong saiz sederhana - 500 gram

Santan segar - 300 ml

Potongan bawang merah - 50 gram

Potongan halia - 30 gram

Satu sudu makan halba

Satu sudu teh garam

Satu sudu makan gula

Satu sudu makan tepung jagung

Cara penyediaan:

- Basuh beras pulut sehingga bersih dan rendam sekurang-kurangnya empat jam, lebih elok direndam semalaman.

- Kukus beras pulut selama 20 minit sehingga hampir masak.

- Bersihkan sotong

- Apabila pulut sudah sejuk, basahkan tangan sedikit dan bentukkan dalam bentuk bebola kecil.

- Masukkan kepalan pulut berkenaan ke dalam sotong sehingga 3/4 penuh.

- Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali gula, garam dan tepung jagung.

- Masukkan air jika perlu untuk memastikan sotong tenggelam sekurang-kurangnya 3/4.

- Apabila mendidih, perlahankan api.

- Tambah garam dan gula untuk melaraskan rasa.

*Kredit: Pullman Hotels & Resorts.

ketupat sotong

Artikel Sebelum

Sambal cili ikan bilis petai

Artikel Berikut

Artikel Lain