X-ray warna 3D pertama dipelopori saintis NZ - Dunia | mStar

X-ray warna 3D pertama dipelopori saintis NZ

PARIS: Saintis di New Zealand telah menghasilkan X-ray berwarna pertama dalam bentuk tiga dimensi ke atas manusia menggunakan teknik yang menjanjikan untuk memperbaiki bidang diagnostik perubatan, menurut makmal fizik CERN Eropah yang menyumbang teknologi pengimejan.

Peralatan baharu berdasarkan X-ray tradisional hitam dan putih itu menggabungkan teknologi penjejakan zarah yang dibangunkan mesin Pelanggaran Hadron Besar yang menemui zarah Higgs Boson pada 2012.

"Teknik pengimejan berwarna X-ray boleh menghasilkan gambar lebih jelas yang boleh membantu doktor memberi diagnos lebih tepat," kata CERN dalam satu kenyataan.

Teknologi CERN digelar Medipix itu berfungsi seperti kamera mengesan dan menghitung zarah sub atom individu yang membolehkan gambar beresolusi tinggi dihasilkan.  "Alat pengimejan baharu ini membolehkan kami mendapatkan imej yang tidak boleh diambil alatan lain," kata perekanya di Universiti Canterbury, Phil Butler.

Menurut CERN, imej tersebut sangat jelas dan dapat menunjukkan perbezaan antara tulang, otot dan tulang rawang serta kedudukan dan saiz tumor kanser.

Teknologi ini dikomersialkan oleh syarikat di New Zealand, MARS Bioimagin yang dihubungkan dengan universiti Otago dan Canterbury yang membantu membangunkannya. - AFP

xray , NZ

Artikel Berikut

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain