Api Masih Marak, AS Tambah Pusat Pemindahan - Dunia | mStar

Api Masih Marak, AS Tambah Pusat Pemindahan

SANTA BARBARA: Lebih banyak pusat pemindahan sementara diwujudkan bagi menempatkan mangsa kebakaran hutan yang semakin mengganas susulan angin kencang dan cuaca kering sejak seminggu lalu.

Pihak kerajaan telah mengarahkan penduduk di Carpinteria dan montecito meninggalkan kediaman masing-masing apabila kebakaran yang digelar Thomas itu semakin menghampiri bandar ini yang terletak 160 kilometer dari Los Angeles.

Enam tompok panas merebak dengan pantas di California Selatan dan ia bencana terbesar sejak 1932 apabila 62,726 hektar kawasan telah musnah termasuk ratusan struktur hingga mengakibatkan hampir 90,000 hilang tempat tinggal.

Gabungan angin Santa Ana di kawasan tanah tinggi telah mengakibatkan usaha memadamkan api di Santa Barbara dan Ventura agak sukar.

Malahan, Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump telah mengisytiharkan darurat di California berikutan kebakaran hutan paling buruk sehingga mengancam beberapa bandar berdekatan.

Trump turut mengarahkan bantuan persekutuan untuk membantu negeri yang kebanyakan kawasan musnah dalam kebakaran itu sejak beberapa hari lalu.

Santa Barbara , Thomas

Artikel Sebelum

Kereta Luncur Selamatkan Nyawa Rusa

Artikel Berikut

Trump Tonton TV 8 Jam Sehari?

Artikel Lain