Kurangkan Pencemaran Udara Guna Basikal - Dunia | mStar

Kurangkan Pencemaran Udara Guna Basikal

ILUSTRASI yang dihasilkan oleh Roosegaarde untuk mengatasi masalah pencemaran udara di China. - ODDITY CENTRAL

BEIJING: China merupakan sebuah daripada negara paling teruk tercemar, tetapi sebuah projek baharu dirancang untuk mengurangkan tahap pencemaran udara di negara tersebut.

Basikal Bebas Jerebu merupakan kaedah terbaharu yang akan digunakan untuk menyerap karbon dan pencemaran lain di udara terutamanya di bandar besar seperti Beijing.

Perancangan itu adalah sebahagian daripada projek lebih besar iaitu menara yang bertindak seperti pembersih vakum gergasi dengan mengumpul jerebu dan menukarnya menjadi berlian.

Pakar reka bentuk Belanda, Daan Roosegaarde yang memulakan perancangan itu telah menandatangani sebuah perjanjian dengan syarikat perkongsian basikal China, OFO untuk menjayakan projek Basikal Bebas Jerebu.

Basikal unik itu akan menampilkan modul yang menyerap udara yang tercemar, kemudian membebaskan udara bersih di sekeliling pengayuh basikal.

Projek ini diharapkan dapat membekalkan udara yang bersih kepada penduduk di bandar, serta membantu menangani kesesakan lalu lintas dan pencemaran.

Kerjasama itu telah diumumkan di Forum Ekonomi Dunia, di Dalian, China pada minggu lepas.

Basikal itu masih di dalam proses pembuatan, maklumat seperti reka bentuk dan pelaksanaannya akan diumumkan dalam tempoh beberapa bulan lagi. - ODDITY CENTRAL

China , Jerebu

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain