Trump Pecat Pengarah FBI - Dunia | mStar

Trump Pecat Pengarah FBI

PRESIDEN Amerika Syarikat, Donald Trump  mengambil tindakan drastik dengan memecat pengarah FBI, James Comey, yang ada kaitan dengan siasatan terhadap emel calon Demokrat Hillary Clinton tahun lepas.

Malahan, Trump berkata, Comey tidak lagi mampu menerajui agensi penguatkuasaan undang-undang itu secara berkesan.

Comey telah mengetuai siasatan FBI terhadap dakwaan campur tangan Rusia dalam pilihan raya presiden Amerika 2016 dan kemungkinan wujud pakatan sulit dengan kempen Trump.

Pemecatan beliau boleh mewujudkan kebimbangan mengenai integriti siasatan dan mendorong supaya siasatan bebas dijalankan.

"Penting bagi kita mencari kepimpinan baharu untuk FBI yang dapat mengembalikan kepercayaan dan keyakinan orang ramai dalam misi penting penguatkuasaan undang-undang," kata Trump dalam surat kepada Comey yang dikeluarkan Rumah Putih.

Menurut Trump, beliau menerima pandangan Peguam Negara, Jeff Sesyen bahawa Comey tidak lagi mampu memberi kepimpinan yang berkesan.

Trump, dalam suratnya kepada Comey menyebut: "Walaupun saya menghargai anda, tetapi bersetuju dengan penghakiman Jabatan Kehakiman bahawa anda tidak mampu menerajui biro itu dengan berkesan."

Tempoh perkhidmatan Comey sepatutnya sehingga September 2023.

Keputusan itu, yang diumumkan oleh Setiausaha Akhbar Rumah Putih, Sean Spicer kepada pemberita, telah mengejutkan Washington.

Pada Julai lalu, Comey berkata, kes emel Hillary perlu ditutup tanpa pendakwaan, tetapi 11 hari sebelum pilihan raya 8 November di mana Clinton menjadi calon Demokratik telah mengumumkan membuka semula siasatan kerana penemuan baharu emel berkaitan  Hillary.

Hillary dan anggota Demokrat lain mengatakan mereka percaya bahawa keputusan Comey itu menyumbang kepada kekalahannya dalam pilihan raya presiden.

Rumah Putih mengeluarkan satu memo oleh Timbalan Peguam Negara, Rod Rosenstein yang menjelaskan justifikasi pihak pentadbiran untuk memecat Comey.

Senator Demokratik pergi ke Dewan Senat semalam untuk menggesa Rumah Putih menjelaskan sama ada siasatan FBI terhadap dakwaan campur tangan Rusia dalam kempen presiden,akan diteruskan ekoran pemecatan Comey itu.

"Kami menunggu penjelasan Rumah Putih secepat mungkin sama ada siasatan ini akan diteruskan." - Reuters


Trump , FBI

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain