Rasuah: Lapan Menteri Brazil Digesa Letak Jawatan - Dunia | mStar

Rasuah: Lapan Menteri Brazil Digesa Letak Jawatan

Michel Temer

BRASILIA: Parti Pekerja Brazil (PT) pada Rabu menuntut Suruhanjaya Etika Awam negara itu mengugurkan lapan menteri kerajaan yang sedang disiasat Mahkamah Agung atas kesalahan rasuah, lapor agensi berita China Xinhua.

PT dalam satu kenyataan berkata, lapan menteri itu perlu digugurkan segera kerana gagal menjalankan urus tadbir yang baik dan melanggar etika awam.

Di bawah Operasi 'Lava Jato (Wash Car)', ramai menteri di bawah pentadbiran Presiden Michel Temer kini disiasat sementara puluhan ahli politik dan eksekutif perniagaan ditangkap kerana terbabit dalam skandal rasuah membabitkan syarikat Petrobras.

Mereka disiasat kerana disyaki melakukan kesalahan antara lain rasuah secara aktif dan pasif, pengubahan wang haram dan penipuan tender.

Minggu lalu, Mahkamah Agung membuka siasatan terhadap beberapa menteri dan lebih 70 anggota parlimen yang dinamakan dalam semua pengakuan oleh eksekutif syarikat pembinaan Odebrecht kerana mempunyai kaitan dengan kegiatan rasuah dan menggunakan dana awam untuk membiayai kempen mereka.- Bernama

Menteri- Menteri Di Brazil

Artikel Sebelum

Gaun Perkahwinan Paling Cantik Di Dunia

Artikel Berikut

Alunan Violin Di Bumi Bergolak

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain