Pemohon Visa AS Mungkin Diminta Kata Laluan Akaun Media Sosial - Dunia | mStar

Pemohon Visa AS Mungkin Diminta Kata Laluan Akaun Media Sosial

Pemeriksaan bagi kemasukan ke Amerika Syarikat akan diperketatkan menerusi langkah saringan tambahan. Foto AFP Relaxnews

KEDUTAAN Amerika Syarikat (AS) mungkin akan meminta kata laluan akaun media sosial milik pemohon visa untuk memasuki negara itu sebagai langkah pemeriksaan latar belakang, kata Setiausaha Keselamatan Dalam Negeri AS, John Kelly.

Menurut Kelly, langkah itu merupakan usaha AS membuat semakan terhadap pelawat asing bagi menyaring mana-mana individu yang berkemungkinan boleh mengancam keselamatan.

Beliau berkata, ia adalah salah satu daripada pertimbangan yang bakal dibuat terhadap pelawat asing terutama dari tujuh negara Islam iaitu Iran, Iraq, Libya, Somalia, Sudan, Syria dan Yaman.

"Kita sedang mengusahakan penambahbaikan atau penambahan saringan," kata Kelly dalam pendengaran Dewan Jawatankuasa Keselamatan Dalam Negeri. 

"Kita mungkin mahu membuat semakan terhadap media sosial mereka, dengan mendapatkan kata laluan," katanya.

"Sukar untuk membuat semakan terhadap pelawat dari tujuh negara ini. Tetapi jika mereka datang ke sini (AS), kita mahu katakan, apakah laman web yang mereka kunjungi, dan berikan kata laluan (media sosial) mereka kepada kita. 

"Jadi, kita boleh lihat apakah yang mereka buat di Internet. Mereka tak akan masuk ke Amerika Syarikat jika mereka tidak mahu bekerjasama," katanya.

Kelly bagaimanapun berkata, belum ada keputusan mengenai perkara itu tetapi usaha memperketatkan saringan sudah pasti akan dilaksanakan pada masa akan datang.

Malah katanya, ia termasuk tempoh yang lebih lama bagi pengeluaran visa AS kepada pelawat asing.

Tujuh negara Islam itu menjadi sasaran Presiden AS, Donald Trump pada 27 Januari lalu dengan mengadakan sekatan sementara ke atas pelarian ke AS. —  AFP Relaxnews

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain