"Saya tidak mahu ayah mati" - Dunia | mStar

"Saya tidak mahu ayah mati"

Saat-saat hiba Qiao Die memberitahu ayahnya agar supaya mengambil buah pinggangnya. - AGENSI

BEIJING: Hasrat seorang kanak-kanak perempuan berusia 11 tahun untuk meringankan penderitaan ayahnya yang menderita sakit buah pinggag, tidak kesampaian selepas doktor mendapati organ kedua-dua beranak itu tidak sepadan.

Menurut laporan portal People's Daily Online, Qiao Xin dari Xinye, wilayah Henan disahkan menghidap Uremia atau kegagalan buah pinggang sejak 18 Julai dan perlu menjalani rawatan mencuci buah pinggang setiap dua hari.

Dia merupakan satu-satunya tulang belakang terhadap lapan ahli keluarganya termasuk anak berusia lima tahun dan nenek berusia 82 tahun.

Disebabkan penyakit itu, lelaki berusia 34 tahun tersebut tidak dapat lagi bekerja sebagai mekanik dan menampung keluarganya.

Keputusan doktor mendapati organ Qiao Xin dan Qiao Die tidak sepadanuntuk pemindahan buah pinggang. - AGENSI

Uremia hanya boleh dirawat menerusi pemindahan buah pinggang dan anak perempuannya, Qiao Die menawarkan organnya untuk memastikan ayah kesayangannya itu terus hidup.

Dua beradik perempuan Qiao Xin melakukan pemeriksaan di hospital untuk memastikan sama ada buah pinggang Qiao Die sesuai untuk ayahnya.

Namun keputusan doktor mendapati organnya tidak sesuai, sekali gus menyebabkan kanak-kanak perempuan tersebut menangis kerana tidak dapat membantu ayahnya.


"Ayah, saya tidak mahu kamu mati, ambillah buah pinggang saya.

"Ayah adalah kebahagian kami," kata Qiao Die ketika menangis di hadapan ayahnya.

Qiao Die yang masih bersekolah rendah merupakan pelajar pintar di sekolahnya dan sering mendapat keputusan yang baik.

Kisah menyedihkan itu dikongsi dalam laman sosial Weibo dan mendapat perhatian ramai pihak yang meminta kerajaan serta pihak hospital menghulurkan bantuan.

Buah Pinggang

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain