8,000 Pelarian Syria Ditempatkan Semula Di Amerika Syarikat - Dunia | mStar

8,000 Pelarian Syria Ditempatkan Semula Di Amerika Syarikat

Pelarian Syria yang berada di sempadan Turki. Foto AP

WASHINGTON: Amerika Syarikat (AS) menyelamatkan 8,000 pelarian Syria sejak Oktober dan kini berada di landasan yang betul dalam memenuhi matlamat Presiden Barack Obama bagi menempatkan semula 10,000 pelarian menjelang akhir tahun fiskal, lapor pegawai Jabatan Negara AS kepada pemberita.

Penolong Setiausaha Negara bagi Biro Penduduk, Pelarian dan Migrasi, Anne Richard berkata beberapa anggota tambahan AS dikerahkan untuk melakukan pemeriksaan keselamatan ke atas pelarian supaya mereka yang telah diperiksa dapat menunggu penempatan semula.

Tambahnya, jumlah pelarian Syria di AS mungkin akan melebihi dari 10,000 orang pada akhir tahun fiskal iaitu pada 30 September ini - melebihi sasaran yang ditetapkan.

Sementara itu, pejuang hak asasi manusia meluahkan rasa bimbang terhadap pentadbiran AS dalam mencapai matlamat yang disasarkan kerana kurang daripada 5,000 pelarian Syria diberi penemapatan semula pada pertengahan tahun fiskal.

"Jumlah bulanan pelarian yang dikemukakan meningkat dari angka yang rendah pada separuh pertama tahun ini hingga jumlah yang tinggi.

"Kesan pelaburan pada bulan May, Jun dan Julai memberi penambahbaikan dalam proses penempatan semula pelarian," kata Richard. -Reuters


Amerika Syarikat , Syria

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain