Harimau Diisytihar 'Pupus' Di Kemboja - Dunia | mStar

Harimau Diisytihar 'Pupus' Di Kemboja

PHNOM PENH: Harimau 'secara fungsinya telah pupus' di Kemboja, di mana badan pemuliharaan pada Rabu mengakui perkara ini buat kali pertama apabila mereka melancarkan pelan tindakan berani untuk memperkenalkan semula haiwan ini dengan hutan negara itu.

Hutan kering di Kemboja pernah menjadi habitat kepada puluhan harimau Indochina tetapi Tabung Hidupan Liar Sedunia (WWF) berkata perburuan haram secara intensif terhadap harimau itu dan mangsanya telah menyebabkan kepupusan haiwan ini.


Harimau terakhir dilihat adalah pada tahun 2007, menerusi perangkap kamera di wilayah Mondulkiri timur.

"Hari ini, tiada lagi mana-mana populasi pembiakan harimau di Kemboja, dan oleh itu mereka dianggap pupus dari segi fungsi," kata kumpulan pemuliharaan dalam satu kenyataan.

Dalam usaha untuk memulihkan populasinya, kerajaan Kemboja bulan lalu meluluskan rancangan untuk memperkenalkan semula haiwan ini ke dalam hutan Mondulkiri, sebuah hutan yang dilindungi yang terletak jauh di sebelah timur negara ini.

Pelan ini akan menyaksikan sebahagian daripada habitat yang sesuai dilindungi daripada aktiviti pemburu haram dengan  penguatkuasaan undang-undang yang lebih ketat, kata pegawai, sambil menambah tindakan juga akan diambil untuk melindungi mangsa harimau.

"Kami mahukan dua ekor harimau jantan dan lima hingga enam ekor harimau betina sebagai permulaan," Pengarah Jabatan Biodiversiti dan Hidupan Liar di Pentadbiran Perhutanan, Keo Omaliss kepada pemberita.

"Ini merupakan satu tugas yang besar."

Katanya, kerajaan memerlukan $20 hingga $ 50 juta untuk projek itu, sambil menambah rundingan telah dimulakan dengan negara-negara termasuk India, Thailand dan Malaysia yang akan menyediakan sebilangan kecil harimau liar untuk diperkenalkan.

Kumpulan pemuliharaan memuji rancangan itu.

"Ia (harimau) telah diburu sehingga pupus kerana penguatkuasaan undang-undang yang lemah dan kerajaan kini bertindak balas," kata Suwanna Gauntlett dari Wildlife Alliance.

Perburuan haram telah memusnahkan bilangan harimau di seluruh Asia, dengan Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Alam Semulajadi (IUCN) membuat anggaran baru-baru ini bahawa populasinya di dunia hanya 2,154.
harimau , haiwan pupus , WWF

Artikel Sebelum

Gempa Bumi Sederhana Melanda Jawa

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain