China Secara Rasmi Tamatkan Dasar Satu Anak - Dunia | mStar

China Secara Rasmi Tamatkan Dasar Satu Anak

BEIJING: China secara rasmi menamatkan dasar satu anak pada Ahad selepas menandatangani rang undang-undang yang membenarkan pasangan berkahwin untuk mempunyai anak kedua dalam usaha negara itu menangani isu populasi menua dan pengurangan tenaga kerja.

Agensi berita Xinhua melaporkan bahawa perubahan itu diumumkan pemerintah Parti Komunis pada Oktober lalu, yang berkuat kuasa bermula 1 Januari ini.

Semua pasangan berkahwin akan dibenarkan untuk memiliki anak kedua tetapi perundangan masih mengehadkan kelahiran tambahan.

Dasar satu anak dilaksanakan di China pada lewat 1970-an yang mengehadkan seorang anak sahaja bagi pasangan yang berkahwin.

Pihak berkuasa selama bertahun-tahun memberi alasan bahawa dasar itu adalah penyumbang utama terhadap perkembangan ekonomi China dan menyekat 400 juta kelahiran.

Ia telah dikuat kuasakan oleh suruhanjaya kebangsaan menerusi sistem denda kepada yang mereka yang melanggar peraturan atau sering melakukan pengguguran secara paksaan.

Dasar itu mengakibat pengguguran yang menyasarkan anak perempuan berikutan penerimaan masyarakat negara itu lebih cenderung memilih anak lelaki.

Keluarga di luar bandar sudah dibenarkan untuk mempunyai dua anak sekiranya anak pertama adalah perempuan. 

Kesannya, populasi China merupakan yang terbesar dengan 1.37 bilion orang kini menua dengan cepatnya, dan bilangan jantina tidak seimbang dan jumlah tenaga kerja yang menyusut. 

Kebimbangan itu telah membawakan kepada perubahan had pada 2013 di mana membenarkan pasangan untuk mempunyai dua anak sekiranya salah seorang daripada mereka merupakan anak tunggal.

Bagaimanapun tidak ramai yang mengambil peluang itu berikutan pendapatan yang terhadap dan kos yang dilihat lebih tinggi.

Pakar berpendapatan perubahan kepada dasar dua anak itu mungkin terlalu sedikit dan agak terlewat untuk menangani krisis populasi di China. - AFP

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Boko Haram Serang Kampung, 14 Terbunuh

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain