China Lancar Kapal Pengangkut Pesawatnya Yang Pertama Disember Ini - Dunia | mStar

China Lancar Kapal Pengangkut Pesawatnya Yang Pertama Disember Ini

Liaoning adalah kapal pengangkut pesawat China yang pertama memasuki perkhidmatan tetapi ia bukanlah buatan sendiri. Kapal tersebut dibeli dari Ukraine dan kemudian diubahsuai semula untuk keperluan terkini.

HONGKONG: China telah bersedia untuk melancarkan pembinaan kapal pengangkut pesawat buatan sendiri yang pertama pada 26 Disember ini bersempena dengan ulang tahun kelahiran bekas presiden Mao Zedong yang ke-122, demikian menurut laporan Bloomberg Business pada Rabu.

Menurut laporan tersebut, desas-desus mengenai pelancarannya mempunyai kredibiliti walaupun tempoh pembinaan projek raksasa itu akan mengambil masa sekurang-kurangnya empat tahun untuk disiapkan.

Ia tidak akan digerakkan oleh kuasa nuklear tetapi akan dikenali sebagai kapal pengangkut pesawat perang dari Kelas 001A.

Berita mengenai hasrat China melancarkan kapal perang pengangkut pesawat versi mereka sendiri pertama kali muncul dalam sebuah akhbar Hong Kong - Ming Pao.

Jelas Bloomberg Business, akhbar Hong Kong itu menyebut tarik 1 Oktober 2019 sebagai tarikh kapal berkenaan bakal memasuki perkhidmatan.

Tarikh itu dipilih bersempena dengan ulang tahun ke-70 penubuhan Republik Rakyat China.

Berita yang disiarkan oleh Ming Pao itu memberi contoh bagaimana China sering kali mengaitkan sesuatu pelancaran yang besar dengan tarikh yang sangat signifikan dengan Parti Komunis sepertimana pelancaran kapal selam berkuasa nuklearnya yang pertama Changzheng-1 pada 1970 dilakukan pada hari ulang tahun kelahiran Mao.

Tiga lagi kapal selam turut dilancarkan pada 26 Disember iaitu hari ulang tahun kelahiran Mao.

Sebelum ini terdapat spekulasi yang menyebut, China berhasrat untuk memiliki tiga buah kapal pengangkut pesawat sekaligus mengesahkan kehadirannya di perairan antarabangsa sebagai kuasa maritim dunia yang baru.

Buat masa ini, China sudah pun memiliki sebuah kapal pengangkut pesawat yang dinamakan Liaoning, yang diubahsuai dari kapal yang pernah digunakan oleh Angkatan Tentera Laut Ukraine.

Kapal itu telah ditauliahkan untuk pelayaran pada 2012.

Kepercayaan bahawa China sedang mempertingkatkan angkatan lautnya juga bersandarkan kepada pertambahan produksi pesawat pejuang buatan sendiri yang dinamakan J-15 yang boleh digunapakai di atas kapal pengangkut pesawat.


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain