Kedutaan Tidak Terima Aduan Kapal TLDM Ceroboh Ambalat - Dunia | mStar

Kedutaan Tidak Terima Aduan Kapal TLDM Ceroboh Ambalat

Pantai Ambalat

JAKARTA: Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia setakat ini tidak menerima sebarang aduan rasmi berhubung dakwaan kapal Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) sering memasuki kawasan perairan Ambalat sejak kebelakangan ini.

Duta Besar Malaysia di Indonesia Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim berkata, jika benar perkara itu berlaku, kebiasaannya pihak kedutaan akan dimaklumkan mengenainya.

"Jika benar terdapat pencerobohan kapal tentera Malaysia di perairan Indonesia, kita akan dimaklumkan dan kita akan selesaikan secara diplomasi tetapi setakat ini tiada sebarang aduan mengenai dakwaan itu kecuali hanya cakap-cakap sahaja," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis berbuka puasa dan solat sunat tarawih di kediaman rasmi Kedutaan Malaysia di sini Sabtu malam yang dihadiri kira-kira 100 rakyat Malaysia yang berada di Jakarta.

Sebuah akhbar berbahasa Indonesia baru-baru ini mendakwa kononnya beberapa kapal perang Malaysia didapati memasuki wilayah perairan Ambalat sejak kebelakangan ini.

Panglima Tentera Nasional Indonesia (TNI) Jen Moeldoko pula dipetik sebagai berkata jika benar ia berlaku, beliau akan memberi peringatan kepada Panglima Angkatan Tentera Malaysia.

Moeldoko berkata pihak angkatan tentera kedua-dua negara sebelum ini telah bersetuju untuk menjaga keamanan dan tidak mahu menimbulkan sebarang konflik.

Duta Malaysia , Jakarta

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain