Lebih 50 Maut Akibat Tanah Runtuh Di Bogota - Dunia | mStar

Lebih 50 Maut Akibat Tanah Runtuh Di Bogota

BOGOTA: Lebih 50 terkorban, manakala puluhan yang lain cedera berikutan kejadian tanah runtuh yang menyebabkan kemusnahan sebuah penempatan di barat laut pergunungan Colombia, pada Isnin lapor pihak berkuasa negara itu.

"Berlaku pergerakan tanah yang jatuh ke gaung La Liboriana, menyebabkan empangan air pecah dan mengorbankan puluhan mangsa serta memusnahkan harta benda dan pelbagai barangan sepanjang laluan itu," kata Komander Polis Serantau Jabatan Antioquia di Salgar, Jose Angel Mendoza dalam satu temu bual.

Unit Bantuan Bencana Kebangsaan memberitahu, seramai 52 orang maut, manakala 32 lagi cedera dan sedang mendapatkan rawatan.

Pasukan penyelamat termasuk anjing pengesan akan menjalankan usaha menyelamat untuk mencari mangsa yang masih hilang.

Selain itu, terdapat beberapa gambar yang diambil anggota tentera udara serta rakaman video oleh saluran televisyen tempatan menunjukkan rumah dan jalanraya diliputi lumpur serta bangunan runtuh di bandar sekitar kawasan pergunungan berhampiran Andes Colombia.

Turut kelihatan beberapa penduduk sedang menggali dan mengalihkan serpihan runtuhan bangunan untuk mencari mangsa yang terselamat.

"Kami tidak tahu jumlah sebenar yang hilang," kata Presiden Colombia, Juan Manuel Santos, yang melawat kawasan tanah runtuh untuk melihat sendiri tahap kemusnahan serta menemui pihak berkuasa tempatan untuk mendapatkan perkembangan terkini di lokasi kejadian.

Santos mengisytiharkan bencana tersebut sebagai darurat, dan  segera menghulurkan bantuan kepada mangsa.

"Kebanyakan penduduk mengalami kerugian besar apabila kediaman mereka musnah. Semua pihak juga diminta supaya mengambil langkah berjaga-jaga kerana kemungkinan besar kejadian tanah runtuh berulang," kata seorang penduduk kepada media tempatan, Maria Gutierrez. 


Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain