AS Desak Thailand Wujud Pusat Perlindungan Sementara Rohingya - Dunia | mStar

AS Desak Thailand Wujud Pusat Perlindungan Sementara Rohingya

WASHINGTON: Kebanjiran penduduk Islam Rohingya yang melarikan diri dari Myanmar di rantau ini mendorong Amerika Syarikat (AS) mendesak Thailand supaya mewujudkan pusat perlindungan sementara untuk golongan itu.

Kuasa besar dunia itu juga menggesa negara di rantau Asia Tenggara supaya menghentikan tindakan mengusir semula pendatang berkenaan ke tengah laut.

Setiausaha Negara AS, John Kerry turut membincangkan perkara itu melalui telefon dengan Menteri Luar Thailand, Jeneral Tanasak Patimapragorn, Jumaat.

Hampir 800 pendatang tiba di Indonesia pada Jumaat lalu tetapi ada di antara bot yang dinaiki ditunda semula ke tengah laut menyebabkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) meminta ia diselamatkan atas dasar kemanusiaan.

“Setiausaha Negara telah menghubungi pihak Thailand bagi membincangkan mengenai isu pendatang di Laut Andaman serta meminta Thailand menimbang mewujudkan pusat perlindungan sementara,” kata jurucakap Jabatan Negara, Jeff Rathke.

Ribuan penduduk Islam Rohingya yang meninggalkan Myanmar dan Bangladesh terkandas di dalam bot selepas beberapa kerajaan menyekat mereka daripada mendarat.

Rathke berkata, hampir 3,000 pendatang telah mendarat di Indonesia dan Malaysia sepanjang minggu ini dan mereka perlu diberi bantuan sewajarnya.

Berikutan itu, katanya lagi, duta-duta AS sedang berhubung dengan kerajaan berkaitan bagi meningkatkan bantuan kemanusiaan.– Reuters


AS , Rohingya , Thailand , John Kerry , PBB

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain