QZ8501: Operasi Angkat Ekor Pesawat Diperhebat - Dunia | mStar

QZ8501: Operasi Angkat Ekor Pesawat Diperhebat

Pasukan penyelam bersiap sedia untuk menjalankan tugas untuk memastikan ekor pesawat QZ8501 dapat diangkat dari dasar Laut Jawa.

PANGKALAN BUN: Kegagalan mengangkat ekor pesawat AirAsia Indonesia QZ8501 di dasar Laut Jawa setakat ini mendorong pihak berwajib menambah bilangan anggota penyelam dan beg pengangkut.

Setakat pagi Sabtu, empat beg pengangkut dan 10 penyelam ditambah untuk ke lokasi pencarian itu.

Pengarah Operasi Agensi Mencari dan Menyelamat Nasional (Basarnas), Marsma SB Supriyadi berkata, semua terbabit dalam perjalanan ke lokasi yang ditetapkan.

"Empat beg pengangkut dan tujuh penyelam dihantar ke Pelabuhan Kumai, mereka akan mendekati kapal KRI Banda Aceh. Tiga penyelam dihantar dengan helikopter dan membawa satu beg kecil," katanya.

Supriyadi berkata, penyelam Basarnas kini sudah bersedia di beberapa kapal milik Tentera Nasional Indonesia (TNI) untuk terjun ke dasar sebelum kehadiran penyelam tambahan.

Katanya, penyelam akan terjun ke beberapa titik lokasi yang mengesan beberapa objek dan bahagian milik pesawat QZ8501 di dasar laut.

"Sudah ada di KN Purworejo 21 penyelam, di KN Jakarta di Pelabuhan Kumai sudah ada 12 penyelam, kalau ditambah tujuh, jadi 19 semuanya.

"Di KRI Banda Aceh tadi sudah ada tiga penyelam. Mereka akan bantu angkatan laut TNI, kita bagi-bagi nanti di kapal yang mana," kata Supriyadi.

ekor pesawat , QZ8501 , Marsma SB Supriyadi

Artikel Sebelum

QZ8501: Akhirnya Ekor Pesawat Diapungkan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain