Menantu Osama Dipenjara Seumur Hidup - Dunia | mStar

Menantu Osama Dipenjara Seumur Hidup

Lakaran dalam mahkamah ketika hakim membacakan penghakiman terhadap Suleiman.
NEW YORK: Menantu Osama bin Laden, Suleiman Abu Ghaith, dihukum penjara seumur hidup selepas sabitan terhadap tuduhan terbabit dalam keganasan.


Penghakiman kes itu dibuat berikutan juri mahkamah Manhattan pada Mac lalu mendapati lelaki kelahiran Kuwait itu bersalah bersekongkol membunuh warga Amerika, menyediakan bahan untuk kegunaan pengganas dan membantu militan.

Hakim Lewis Kaplan membacakan keputusan itu sejurus selepas Suleiman, 48, memberikan ucapan dalam bahasa Arab dengan memetik beberapa ayat al-Quran sebelum mengumumkan tidak akan merayu atas sabitan berkenaan.

“Hari ini ketika anda semua menggari tangan saya dan mahu menanam saya hidup-hidup, tanda disedari anda membebaskan ratusan tangan pemuda Islam.

“Dan mereka akan menyertai perimpunan membebaskan manusia,” katanya.

Sebagai tindak balas, Kaplan berkata, Suleiman tidak menunjukkan sebarang rasa kesal atas tindakannya.

Pada penilaiannya, kata Kaplan, Suleiman komited melakukan apa sahaja bagi membantu al-Qaeda dalam misi membunuh warga AS.

Dalam perbicaraan, pendakwaraya berkata, Suleiman adalan jurucakap al-Qaeda yang karismatik dalam tempoh beberapa hari dan minggu selepas insiden 9/11 yang menyaksikan dua bangunan Pusat Dagangan Dunia runtuh pada 2001.

Menerusi satu rakaman video pada Oktober tahun itu, Suleiman juga muncul untuk menjanjikan bahawa “ribut kapal terbang tidak akan berhenti” – merujuk kepada penggunaan pesawat udara merempuh bangunan WTC itu.

Artikel Sebelum

Tragedi Kerja Rumah Tak Siap

Artikel Berikut

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain