Selepas Scotland, Catalonia Pula Inginkan Kemerdekaan - Dunia | mStar

Selepas Scotland, Catalonia Pula Inginkan Kemerdekaan

Peta wilayah autonomi Catalonia (merah) dalam Sepanyol kini mahu menuntut kemerdekaan dalam satu referendum yang dijadualkan pada 9 November ini.

BARCELONA: Warga Scotland akan menentukan masa depan mereka sama ada mahu kekal atau berpisah dari kesatuan United Kingdom (UK) dalam satu referendum pada Khamis dan kini warga Catalonia - sebuah wilayah dalam negara Sepanyol - juga ingin menuntut hak untuk menentukan sama ada mereka mahu memerintah sendiri atau terus kekal sebahagian daripada Sepanyol.

Pada Isnin, Parlimen Catalonia telah memulakan langkah membentangkan rang undang-undang untuk diluluskan bagi membolehkan penduduk di wilayah Catalonia menentukan masa depan mereka melalui satu referendum pada 9 November.

Buat masa ini Catalonia hanya menikmati sedikit kuasa autonomi seperti pengekalan parlimen, budaya dan bahasa mereka sendiri.

Pemimpin pro-kemerdekaan Catalan yang juga presiden wilayah autonomi Catalonia, Artur Mas memberitahu parlimen wilayah itu, rang undang-undang yang akan dibentangkan itu akan membolehkan wilayah tersebut menuntut perundingan tanpa syarat.

"Ini bermakna Sepanyol secara efektifnya akan mendapati bahawa ia adalah sebuah negara yang dibentuk oleh beberapa negara yang lain.

"Pada masa yang sama, Sepanyol akan muncul sebagai sebuah negara dengan tahap demokrasi dan toleransi yang tinggi yang mampu mendengar dan menyelesaikan cabaran demokratik era moden," ujarnya.

Ahli-ahli parlimen Catalonia dijangka meluluskan rang undang-undang tersebut menjelang Jumaat ini, iaitu sehari selepas warga Scotland menentukan masa depan mereka melalui referendum.

Kini warga Catalonia menanti dengan penuh debar bagaimanakah Scotland akan menentukan masa depan mereka walaupun pungutan suara dan tinjauan rambang mendapati, jumlah yang mahukan pemerintahan sendiri dan kekal sebahagian daripada UK adalah sama banyak.

Kerajaan pusat Sepanyol sejak awal-awal lagi menegaskan yang ia akan mencabar di mahkamah perlembagaan sebarang usaha untuk memisahkan wilayah Catalan.

Seandainya itu berlaku, referendum yang dijadualkan berlangsung pada 9 November secara automatisnya terpaksa ditangguh - sekaligus mencetuskan krisis politik dan suasana tidak stabil.

Minggu lalu, beribu warga Catalonia berarak di pusat ibu negeri mereka, Barcelona untuk menuntut agar mereka diberi hak untuk menentukan masa depan wilayah mereka sendiri.

Xavier Arbós Marín, seorang profesor perlembagaan di Universiti Barcelona berkata; "Kini terdapat tekanan daripada pihak yang pro-kemerdekaan supaya wilayah itu meneruskan juga referendum yang dijadualkan pada 9 November depan tanpa menghiraukan apa juga keputusan yang dibuat oleh kerajaan pusat."

Catalan , Catalonia , Sepanyol , Artur Mas

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain