Thailand Jangka Pertumbuhan Tiga Hingga Empat Peratus Tahun Ini - Dunia | mStar

Thailand Jangka Pertumbuhan Tiga Hingga Empat Peratus Tahun Ini

BANGKOK: Ekonomi Thailand dijangka tumbuh antara tiga hingga empat peratus tahun ini berbanding 2.9 peratus tahun lalu, kata Lembaga Pembangunan Ekonomi dan Sosial Kebangsaannya.

Katanya, angka itu lebih rendah daripada empat hingga lima peratus yang diunjurkan tiga bulan lalu dan jauh lebih rendah daripada 6.5 peratus yang dicatat pada 2012.

Dalam satu kenyataan pada Isnin, lembaga itu berkata, unjuran baharu itu berdasarkan andaian ekonomi dunia akan tumbuh 3.6 peratus tahun ini, harga minyak Dubai dalam jajaran AS$102.5 hingga 107.5 setong dan purata pertukaran mata wang 32 hingga 33 baht bagi setiap dolar AS.

"Penurunan unjuran pertumbuhan tahun ini disebabkan permintaan domestik mungkin menghadapi sedikit kekangan dan dijangka kekal lemah berikutan kelewatan pelaksanaan projek pelaburan awam dan kelemahan penggunaan persendirian," katanya.

Bagaimanapun, katanya, sektor eksport sudah mula menunjukkan petanda jelas pemulihan dan dijangka tumbuh pada kadar lebih cepat.

Lembaga itu menjangka, nilai eksport Thailand tumbuh antara lima hingga tujuh peratus kepada AS$241.2 bilion (berbanding US$225.4 bilion pada 2013) dan menjadi satu daripada faktor sokongan terpenting untuk pertumbuhan ekonomi pada 2014.

Import tahun ini dijangka tumbuh 5.7 peratus kepada AS$231.7 bilion berbanding unjuran pada November, iaitu 6.7 peratus kepada AS$236 bilion, katanya.

Lembaga itu mengumumkan, ekonomi Thailand berkembang 0.6 peratus pada suku terakhir tahun lalu, pertumbuhan suku paling rendah sejak suku pertama 2012, terutama disebabkan penurunan permintaan domestik.

Menurutnya, penurunan permintaan domestik disebabkan penyusutan 4.5 peratus perbelanjaan isi rumah berikutan kejatuhan 42 peratus jualan kereta penumpang berbanding suku yang sama pada 2012.

"Secara keseluruhannya ekonomi Thailand kekal stabil dan ini boleh dilihat daripada 0.7 peratus kadar pengangguran dan 1.7 peratus kadar inflasi serta sedikit lebihan akaun semasa," katanya. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain