Perjanjian FTA Perkhidmatan Asean-India Ditandatangani Disember - Dunia | mStar

Perjanjian FTA Perkhidmatan Asean-India Ditandatangani Disember

BANDAR SERI BEGAWAN: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini berkata Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) Perkhidmatan dan Pelaburan Asean-India dijangka ditandatangani pada Disember ini.

Beliau berkata para pemimpin Asean dan India telah mengarahkan menteri-menteri yang terlibat supaya memuktamadkan perjanjian itu menjelang akhir tahun ini.

Najib berkata jika perjanjian itu ditandatangani, sasaran untuk mencapai jumlah perdagangan dua hala sebanyak US$100 bilion menjelang 2015 akan dapat dicapai berbanding US$71 bilion sekarang.

"Di samping itu, telahpun dilancarkan Pusat Asean-India di mana pusat ini mempromosi pelancongan, perdagangan dan pertukaran kebudayaan," kata Najib pada sidang media bersama wartawan Malaysia yang membuat liputan Sidang Kemuncak Asean ke-23 dan Sidang-sidang berkaitan yang berakhir di sini, Khamis.

Sebelum itu, Perdana Menteri menyertai Sidang Kemuncak Asean-India ke-11 yang turut disertai Perdana Menteri India Manmohan Singh.

Asean dan India telah menandatangani perjanjian perdagangan bebas untuk barangan pada 2010. Perjanjian bagi perkhidmatan dan pelaburan akan melengkapkan pakatan dagangan dua hala India dan 10 negara anggota Asean.

FTA itu mewakili pasaran luas 1.8 bilion penduduk dengan keluaran dalam negara kasar (KDNK) sebanyak US$3.8 trilion.

Mengenai pertemuan dua hala dengan rakan sejawatannya dari Vietnam, Nguyen Tan Dung, Najib berkata Nguyen meminta kerjasama dalam pelbagai bidang antara kedua-dua negara dan pelaburan Malaysia di negara itu dipertingkatkan.

"Ekonomi kita ada persamaan, antaranya yang berkaitan perusahaan milik kerajaan. Mereka mempunyai banyak perusahaan seperti ini, kita pun ada," katanya.

Najib juga berkata Nguyen berharap pembangunan bersama antara Petronas dan rakannya, PetroVietnam di negara itu akan dapat menghasilkan kawasan pengeluaran minyak tidak lama lagi. -BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain