Hati-Hati Lantik Badal Haji - Jamil - Dunia | mStar

Hati-Hati Lantik Badal Haji - Jamil

MAKKAH: Umat Islam di tanah air dinasihati supaya tidak sewenang-wenangnya melantik individu atau ejen untuk melaksana badal haji.

Katanya terdapat banyak individu yang menawarkan perkhidmatan badal haji namun dikhuatiri ibadah itu tidak dapat dilaksanakan atas pelbagai masalah termasuk terkandas di lapangan terbang kerana masalah visa haji.

"Menurut hukum, seorang individu hanya boleh melakukan badal haji untuk seorang sahaja dan jika dia menerima 10 badal haji, maka hendaklah kita bertanya siapakah yang melaksanakan badal haji untuk sembilan orang lagi itu dan adakah mereka itu layak untuk melakukan badal haji?.

"Tabung Haji sendiri mengalami masalah untuk melantik pelaksana badal haji bagi 2,500 orang kerana setelah melakukan proses temuduga, kita dapati ada antara mereka yang tidak layak untuk melakukan badal haji kerana tidak mempunyai ilmu yang cukup," katanya kepada pemberita di sini, Khamis.

Beliau berkata Tabung Haji juga akan melaksanakan badal haji musim ini kepada tujuh anggota pasukan keselamatan yang terkorban dalam insiden di Lahad Datu, Sabah, pada Mac lepas.

Mengenai kenyataan kerajaan Arab Saudi yang mungkin akan mengekalkan pengurangan kuota sebanyak 20 peratus pada musim haji tahun depan, Jamil Khir berkata Malaysia terpaksa akur dengan kuota yang ditetapkan itu walaupun akan membuat rayuan tambahan kuota.

Katanya setakat ini sebanyak 1.3 juta umat Islam di Malaysia telah berdaftar dan menunggu giliran untuk menunaikan haji. "Jika berdasarkan kepada kuota sebanyak 22,300 orang jemaah setiap tahun maka ia mengambil masa selama 50 tahun untuk menunggu giliran," katanya.

Beliau berkata disebabkan itu TH memberi keutamaan kepada warga emas berumur lebih 75 tahun dan menunaikan haji buat kali pertama. "Tidak semua daripada mereka akan berpeluang secara serentak kerana terdapat 14,000 individu berumur lebih 75 tahun telahpun mendaftar untuk menunaikan haji dan kita akan memilih yang pertama kali membuat haji," kata beliau. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Gagal Selenggara Balai, Ketuanya Ditukar

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain