Filipina Lancar Serangan Udara Terhadap Pemberontak MNLF

ZAMBOANGA (Filipina): Tentera Filipina pada Isnin melancarkan serangan helikopter terhadap pemberontak yang menduduki sebuah bandar selatan utama, dalam usaha menamatkan pencerobohan selama lapan hari yang menyebabkan berpuluh kematian.

Dua helikopter tentera udara menembak roket ke arah pemberontak Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) di perkampungan pantai di bandar Zamboanga, menurut seorang wartawan AFP sambil tentera mengesahkan serangan.

"Ini adalah satu serangan udara jarak dekat yang diarahkan oleh tentera darat untuk melumpuhkan musuh, " kata jurucakap tentera Leftenan Kolonel Ramon Zagala kepada AFP.

Serangan helikopter itu adalah serangan udara pertama sejak tentera melancarkan serangan mereka pada Jumaat untuk mengalahkan kuasa-kuasa MNLF, yang telah menggunakan orang awam sebagai perisai manusia.

Ditanya mengenai potensi untuk orang awam terperangkap dalam serangan helikopter, Zagala menekankan mereka melakukan 'serangan tepat'.

Zagala berkata sehingga awal Isnin kira-kira 100 orang pemberontak MNLF masih terlibat dalam pertempuran dengan tentera darat di sekitar dua perkampungan pantai, seminggu selepas gerila menyerang Zamboanga untuk kepentingan tuntutan kemerdekaan.

Artikel Lain