Menteri Luar Indonesia Gesa Akhiri Kekerasan Di Mesir - Dunia | mStar

Menteri Luar Indonesia Gesa Akhiri Kekerasan Di Mesir

JAKARTA: Menteri Luar Indonesia, Marty Natalegawa menggesa semua pihak supaya mengakhiri perbuatan kekerasan di Mesir yang telah mengorbankan nyawa dan mangsa tercedera.

"Tidak ada tempat bagi penggunaan kekerasan dalam menyelesaikan permasalahan.

"Semua pihak perlu menahan diri, mengutamakan semangat untuk mencapai kompromi, menghindari aksi kekerasan, menghormati hak asasi manusia dan mengutamakan cara-cara damai dan konstitusional (berperlembagaan),” katanya dalam satu kenyataan di sini, Isnin.

Katanya, jika tidak ada penyelesaian yang bijak dan segera yang mengutamakan semangat kompromi dan perdamaian, situasi di Mesir akan semakin buruk dan boleh menimbulkan konflik horizontal yang akan mengakibatkan pertumpahan darah dan mengorbankan orang awam yang tidak berdosa.

"Indonesia mendorong masyarakat antarabangsa termasuk PBB (Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu) untuk mendorong dan menyokong proses rekonsiliasi (perdamaian) dan adanya penyelesaian yang konstitusional sesuai dengan kehendak rakyat dan bangsa Mesir," katanya.

Beliau turut meminta rakyat Indonesia di Mesir supaya menghindari tempat perhimpunan awam dan tidak terlibat dalam masalah dalam negeri di Mesir.

“Warganegara Indonesia hendaklah terus berkomunikasi dengan KBRI (Kedutaan Besar Republik Indonesia) untuk memastikan perlindungan terhadap mereka di Mesir," katanya.

Menteri itu berkata, KBRI telah diminta untuk terus memantau keadaan di Mesir termasuk bersiap sedia dengan langkah-langkah untuk menghadapi kemungkinan terburuk di Mesir, dalam usaha memastikan perlindungan terhadap warga Indonesia di Mesir. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain