Lima Terkorban Bangunan Hotel Di India Runtuh - Dunia | mStar

Lima Terkorban Bangunan Hotel Di India Runtuh

SECUNDERABAD (India): Bangunan hotel dua tingkat runtuh di Secunderabad, bandar selatan India pada Isnin, membunuh lima pekerja restoran dan mencederakan 15 yang lain, kata seorang pegawai polis tempatan kepada AFP.

"Lima orang terkorban dan 15 lagi telah cedera apabila Hotel City Light runtuh awal pagi ini," kata pegawai polis tempatan, B. Surender.

Hampir 25 orang sedang bekerja di hotel yang terletak di jalan raya yang sibuk di Secunderabad, di negeri Andhra Pradesh apabila salah satu dinding dapur runtuh, menyebabkan kakitangan tertimbus di bawah runtuhan, kata Surender.

"Lima daripada pekerja telah dimasukkan ke hospital dengan kecederaan serius. Kami masih berusaha untuk membersihkan runtuhan dan mencari mangsa yang tertinggal," katanya.

Sehingga kini masih tidak jelas berapa ramai orang yang masih terperangkap.

"Bangunan ini adalah sangat usang dan terdapat keretakan pada dinding, menurut orang yang berkerja di kawasan berhampiran," katanya.

Beberapa bangunan telah runtuh di India sejak beberapa bulan kebelakangan ini, kebanyakannya blok pangsapuri di ibu kota kewangan, Mumbai, termasuk sebuah bangunan pada bulan April yang mengorbankan 74 orang.

Runtuhan telah menunjukkan piawaian pembinaan yang buruk di negara ini, di mana permintaan yang besar untuk perumahan dan rasuah endemik sering mengakibatkan bangunan haram dan kekurangan pemeriksaan keselamatan. - AFP

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.