Pesawat Airbus A350 Mulakan Penerbangan Pertama - Dunia | mStar

Pesawat Airbus A350 Mulakan Penerbangan Pertama

Pesawat Airbus A350. Foto EPA
Pesawat Airbus A350. Foto EPA

TOULOUSE, Perancis: Pesawat generasi berikutnya, A350 memulakan penerbangan ujiannya yang pertama pada Jumaat, sekali gus menandakan harapan syarikat pengeluar pesawat itu untuk mencabar pesawat 787 Dreamliner dari Boeing dalam pasaran jarak jauh yang menguntungkan.

Beratus-ratus penyokong bersorak ketika melihat pesawat itu berlepas dari lapangan terbang di Toulouse, Perancis bagi penerbangan selama empat jam.

Sama seperti pesaingnya Dreamliner, A350 menggunakan bahan komposit berasaskan karbon ringan bagi mengurangkan penggunaan bahan api dan menjimatkan kos.

“Ia merupakan sesuatu yang begitu emosi bagi semua orang kerana kami telah berusaha untuk projek ini bertahun-tahun,” kata Frank Chapman yang merupakan salah seorang juruterbang simpanan yang akan menerbangkan pesawat itu pada fasa ujian penerbangan pada masa akan datang.

Beliau berkata, penerbangan itu akan diteruskan selepas sejam pelepasannya.

“Krew begitu gembira, orang ramai di lapangan terbang juga berpuas hati,” katanya.

Pesawat itu kini sedang menjalani tempoh ujian penerbangan di mana Chapman berkata, ia akan berlangsung selama lebih setahun sebelum pensijilan terhadapnya dilakukan.

Jika semuanya berjalan lancar, penyerahan pertama pesawat itu dijangka pada akhir 2014.

Syarikat penerbangan yang mengesahkan akan menggunakan pesawat itu setakat ini ialah Qatar Airways, British Airways dan syarikat penerbangan Hong Kong, Cathay Pacific.

Mengenai langkah baru pertama bagi pesawat yang baru, Boeing mempunyai 833 tempahan untuk Dreamliner, berbanding Airbus dengan 613 tempahan untuk A350.

Pesawat Airbus A350 boleh membawa seramai antara 250 sehingga 350 dalam tiga jenis kelas tempat duduk, bergantung kepada jenisnya.

Terdapat tiga jenis pesawat A350 iaitu A350-800, A350-900 dan A350-1000.

Kos seunit bagi setiap jenis pesawat A350 ialah AS$245.5 juta (RM764.85 juta)(A350-800), A350-900, AS$277.7 juta (RM866.17 juta)(A350-900) dan AS$320.6 juta (RM998.82 juta)(A350-1000).

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain