Malaysia Kutuk Keras Tindakan Israel Wujudkan Penempatan di Kawasan Penduduk Palestin - Dunia | mStar

Malaysia Kutuk Keras Tindakan Israel Wujudkan Penempatan di Kawasan Penduduk Palestin

KUALA LUMPUR: Malaysia terus mengutuk keras tindakan Israel mewujudkan petempatan di kawasan penduduk Palestin, yang diisytihar Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB), Majlis Ekonomi dan Sosial, Mahkamah Keadilan Antarabangsa dan Majlis Keselamatan sebagai tidak sah.

Timbalan wakil tetap Malaysia ke PBB di New York Datuk Saiful Azam Martinus Abdullah berkata petempatan itu patut diharamkan.

"Kita tidak sepatutnya menipu diri sendiri dengan mempercayai bahawa penduduk Israel hanya mengambil alih tanah dan sumber yang tidak dimanfaatkan untuk mencari masa depan yang lebih baik dan berhemah," katanya dalam kenyataan pada perbahasan terbuka mengenai keadaan di Timur Tengah, termasuk Persoalan Palestin di Majlis Keselamatan PBB pada Rabu.

Beliau berkata hakikat yang tidak boleh diterima ialah penduduk haram ini sering melakukan keganasan dan gangguan terhadap penduduk Palestin, termasuk menyerang, mencuri atau memusnahkan ladang zaitun rakyat Palestin apabila tiba musim menuai.

"Malah, air dari kualifer di wilayah itu disalurkan penduduk haram berkenaan ke saluran paip Israel untuk mengairi tanaman yang pada asalnya diusahakan penduduk Palestin," katanya.

Beliau menggesa masyarakat antarabangsa agar tidak teragak-agak mengutuk dan mengambil tindakan terhadap perbuatan penduduk haram itu melakukan keganasan serta perbuatan kejam lain sebelum keadaan menjadi semakin parah.

Saiful Azam berkata sekatan haram terus dilakukan walaupun tindakan segera sebenarnya perlu diambil untuk menyelesaikan masalah kemanusiaan yang begitu serius di situ, terutama berkaitan jaminan makanan untuk penduduk.

Katanya Malaysia juga memandang berat kejadian beberapa rakyat Palestin meninggal dunia di dalam penjara, berkemungkinan akibat diseksa pegawai Israel.

Sementara itu, Saiful Azam berkata Malaysia ingin menyuarakan kebimbangannya tentang keadaan di Syria. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain